úterý 20. července 2010

Javorník – tentokrát ne o sudu

Tahle obec není jen o ztracené hospodě, má i svou zajímavou historii. Kdysi, před padesáti lety, o ní hovořil můj učitel, promovaný historik Vladimír Ruda jako o vsi, která má být zaznamenána.
Nevím, čím vším přispěla k poznání světa, ale jedno vím zcela přesně: přispěla ke vzájemnému porozumění Čechů, Němců a co je nejzajímavější, k sociálnímu smíru mezi chudými a bohatými. Už to, že se rozkládá tam, kde bys ji nehledal, je zajímavé. Leží na staré zemské stezce, která byla po roce 1825 přestavěna na Císařskou silnici. Jeřmanice si vybraly vskutku zajímavou polohu. Kdo po silnici či vlakem mířil od Turnova k Liberci nebo Jablonci, setká se hned za Hodkovicemi s masívní horou – kopcem Javorníkem, posledním výběžkem Lužického pohoří. Jeho temeno tvoří rozvodí mezi Mohelkou a Nisou, mezi Baltickým a Severním mořem.
Pamětníci vzpomenou zatáček na Záskalí. Původní stezka, dnes široká silnice, dala zabrat formanům i jejich koním. Ještě pod kopcem, dole v Hodkovicích se najímali další koně, aby se vůz pohnul směrem k Liberci. Od roku 1899, po skončení světové výstavy ve Vídni, stál na temeni Javorníku přenesený Vídeňský obří sud, který byl opravdu bytelný a o obsahu 1O OOO hektolitrů. Holý kopec byl tehdy pomalu zalesňován a hojně navštěvován turisty, kteří si vídeňskou atrakci nechtěli nechat ujít.
Javorník má bohatou historii dělnického hnutí. 18. Srpna 1878 se zde, na stráních obce, uskutečnil tajný sjezd sociální demokracie, který byl večer zakončen v restauraci „U Loterie“ v Dlouhém Mostě, kde schválili delegáti mimo jiné i utvoření Česko-slovenské sociální demokracie. Budova restaurace, po opravě pozdějších letech, sloužila obci jako sídlo MNV a dalších institucí. Na přelomu století se zde sešel 1. velký tábor lidu. Tak tomu bylo i celá další léta.
Krásné prostředí, svěží vzduch a dokonalý rozhled do krajiny lákal turisty, ale i místní, aby z Javorníku udělali poutní místo nedělních výletů, milostných schůzek a posezení na okolních stráních. Na jeden takový táborák na zdejším kopci jistě nezapomene 48 pracovníků obchodních zastoupení různých zemí, kteří zde zakončili společnou návštěvu LVT 19. července 1963 a byli moc spokojeni. To ještě Obří sud žil a jeho klientela byla opravdu velká a spokojená.

Žádné komentáře: