neděle 25. července 2010

Od města k městu

Jak jsou si podobná! Už tím, že nemají knihkupectví. A jaká to dřív byla města! Soudní, okresní, významná... Dnes všechny tři spojuje rekonstrukce náměstí. Chrastavu tolik ne, její náměstí má nebo je před liposukcí kamene. Zde bych doporučoval a nejsem asi sám, poodhalit barokní sousoší. Stromy umí vypěstovat každý, ale utesat baroko málokdo a tady se žel schovává za stromy.
Frýdlant v Čechách a Hrádek nad Nisou spojuje, kromě absence prodeje knih, i rozkopané náměstí. A že se to tak sešlo! Asi je to objednaný a hlavně potřebný. Věřím tomu, že až Ukrajinci dokončí své dílo, bude co závidět. Zatím není. Knihy tu neprodávají, ulice a náměstí jsou poloprázdné a lidi nadávají, kudy chodí. Nedivím se jim. Ještě, že neprší. Utopili by se jako myši. V blátě. Propadly by se s nimi proklatě tenké hrádecké hatě nad propastmi.
Fakt, mají ti místní obyvatelé cicflajš – trpělivost. Ta sice růže přináší, ale nedělal bych tyhle rekonstrukce před volbami. Ta maminka, co přede mnou z hatí téměř sletěla do hlubiny těsně před hrádeckým náměstím, by starostu už nevolila, ale radši uškrtila. Ač ho mám rád, přidal bych se. Měl by tam on nebo jeho lidé někde stát a dávat ženskejm po kytce a dětem bonbony. Ruce by jim neupadly a lidi by jim odpustili. Teď musí hradní hrádecká kamarila čekat, jak to dopadne. Třeba, zda budou lidi chtít v novém „íčku“ někoho jiného, než oblíbenou paní Mlejneckou, jestli nebudou na nové dlažbě klopýtat nebo se smekat. Zda bude všude dost laviček, srozumitelných soch, vodotrysky, zeleň zelená, hezké městské osvětlení, slušné dopravní značení... Je toho moc a přesto... Všem těm městům libereckého kraje fandím. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Tady je potřeba říci: „Pane Půto, je to dobrý a výsledek nebude jiný“.
O Frýdlantu toho až zas tolik nevím. Snad jenom, že na kultuře sedí akurátní pán, který mým knížkám nefandí. To bude tím, že je nečetl.
Jak praví přísloví: Konec dobrý, všechno dobré, aneb podle „Prodanky“: Proč bychom se netěšili, když nám pánbůh zdraví dá.. Škoda, že není ve Frýdlantě, kde novou knížku koupit. Není se čím chlubit. Nevím, kam město strká peníze na kulturu. Ale berme to s nadhledem. Lidi stejně nečtou, tak co bychom dotovali (třeba odpuštěním nájmu) nějaké hloupé knihkupectví a připomínali lidem dobu, kdy česká knížka znamenala víc. Škoda mluvit. Je čas internetu a jeho konzumenti nejen že nečtou knihy, ale začínají zapomínat mluvit. Takže hurá na jedno chlazený...

Žádné komentáře: