pátek 10. září 2010

Dva velvyslanci z Liberce

V padesátých letech minulého století jste v Liberci a jeho okolí mohli slyšet zvláštní bonmot: Každý stát má v Moskvě jednoho velvyslance, jen město Liberec tam má dva: Kreibicha a Appelta.
Byla to pravda. Rudolf Appelt patřil k předním dělnickým vůdcům za První republiky, který pocházel z Dolního Hanychova, narozen v Erbenově ulici č. 28 (později žil v čísle 97). Již od mládí se zajímal o politiku a byl členem Sociálně demokratické mládeže, jejímž vedoucím byl liberečák Karel Kreibich.
Rudolf Appelt byl profesionálním politikem tak, jako K. Kreibich. Za Druhé světové války pracoval v Londýně, byl členem moskevského vedení KSČ. Po osvobození ČSR odešel jako antifašista do sovětského pásma Německa, kde zastával různé vysoké funkce. Po utvoření Německé demokratické republiky byl jmenován velvyslancem NDR v Sovětském svazu a v Mongolsku.
V letech 1950-52 byl velvyslancem Československa v Moskvě také jeho učitel, Karel Kreibich. V diplomatických kruzích v Moskvě bylo známo, že jsou oba přátelé a ze stejného města, proto byl onen bonmot možno slyšet i v Moskvě.

Žádné komentáře: