pondělí 23. července 2012

Kovkopové a zlatokopové v Libereckém kraji



Ač se to nezdá, skoro celý středověk v Libereckém kraji šlo o hledání kovů. To ostatní, jako pomeranče, cukrová třtina, fíky a datle a ananas, to vše, pokud bylo, tak přes Tuzex, a jen když na moři nefoukalo. Místním šlo hlavně o rudy železné, olovněné, cínové a v malé míře stříbrné.
 Důlní podnikání tehdy, to bylo lukrativní jako dnes výpočetní technika, přenos dat, informatika, nanovlákna současného byznysu. Takovým správným ajťákem minula byl JUDr. Jiří Mehl ze Strehlitz sezením v Praze, majitel Grabštejnského panství, kam patřila například Andělská hora i Panenská Hůrka u Chrastavy.
Aby Vás to nepletlo, tak se skutečně kopalo, protože bez toho to nešlo, v celém Libereckém kraji od Machnína po Nové Město pod Smrkem, napříč Jizerkami, Krkonošemi až po Turnov a Ještěd. Co kopec to Blaničtí rytíři,  hromada peněz, Aladinova jeskyně, pirátovo zlato a drahé kamení, ale díky i za písek a vápenec a panstvo hlásalo, že bere i pískovec.
Jo, tak to u nás chodilo. Obilí rostlo pomalu, a krávu nebo drůbež si často brali s sebou bez zaplacení procházející vojáci. Stále se něco hledalo se a ledasco se i našlo. Milým překvapením byl lignit – nejmladší uhlí, polodrahokamy, minerální vody i kvalitní stavební materiály. Zajímavé na tom všem bylo, že ač se našlo málo, hned se to právně ošetřilo a už to jelo. Daně, horní právo přijaté pro každou vesničku, jen když se začalo ,,těžit“, třeba již ve zmiňované Andělské Hoře či Panenské Hůrce. Mělo to význam, pokud se vynaložené finance vracely, ale pokud ne, šachty se zavřely.
Pak přišla Třicetiletá válka a s ní ubylo i pracovitých lidiček. Nové posudky, nové informace, nový závěr: málo stříbra, málo olova. Tak se to zkoušelo s textilem a sklem. Trefa byl textil. Bujel a rostl jako z vody, které tu je všude kolem požehnaně. Že skončil je smutné, ale skončili i dinosauři i větší páni z radnice. Lidé pořád něco zkoušejí a mají pravdu. Kdo na Liberecku by nechtěl průměrný plat? Zbohatnout, a třeba nechutně, o tom sní pravicový volič, levice má lepší program – zdanit milionáře. A všichni, bez ohledu na politickou orientaci, by se měli po pražském vzoru podívat, zda v minulosti nebyly předraženy městské investice…

Žádné komentáře: