neděle 1. července 2012

Počasí



Je léto roku 2012. V Liberci dopoledne je zima, prší, odpoledne je kolem 30°C tepla. Jak se obléci, k tomu nepomůže ani předpověď počasí. A že se meteorologové snaží! Co oni! Autory předpovědí jsou jejich předražené unikátní přístroje, které tohle nezvyklé ,,aprílové“ počasí v polovině června předpovídají naprosto opačně.
Trvá to už příliš dlouho. Jsme svědky naprosto neodhadnutelných výkyvů počasí. Jedeme autem z Jablonce, tam neprší, v Lukášově leje jako z konve, v Liberci u Textilany sucho jako na Sahaře, u Globusu průtrž mračen, na Bedřichovce se sluníčko směje. Sedíme v autě a v rozpětí jedné hodiny, ani ne, kdy projíždíme trasu třiceti kilometrů bez většího navýšení, se svět kolem mění podle počasí.
Buď nám šlapou špatně drahé numerické přístroje včetně počítačů a jejich programů, nebo zlenivěly týmy vědců, hvězdopravců a kouzelníků s počasím a šamanů, všech, kteří si na předpovědi počasí v minulosti vybudovali svou neomylnou image. Tehdy totiž znamenalo splést se v důležité předpovědi počasí třeba před rozhodující bitvou, přijít ne o odměny, ale o nos, uši, dostalo se mu vypálení cejchu rozpáleným železem, uvěznění ve věži o chlebu a o vodě.
Rozdíl v počasí mezi východem a západem naší malé republiky je tak rozdílný, že se podobá rozdílům v časovém pásmu. To je už trošku moc. To ty instituce, které prodávají drahé předpovědi nemusejí existovat. Na takové věštby nám stačí rosnička, lištičky, lesní zvěř, co si obaluje boky tukem, třeba i já, který to dělám taky, králíci co žerou jako draci, a žížalky, co se hluboce zavrtávají do země.
Vždyť si z předpovědi počasí už dělají blázny i v televizi, v novinách, lidé co cestují vlakem, tramvají, na kolech i autobusy. Počasí se stává tématem rozhovoru, hned po vládní krizi tak, jako je tomu velké Británii.
Jestli to takto budou meteorologové pokračovat dál, je možné ušetřit na drahých přístrojích a zainteresovat do programu předpovědi počasí zoologické zahrady, psychiatrické ústavy a kartářky. Bylo by to veselejší, levnější, a přitom by se dala práce lidem stojícím tak trochu na kraji společnosti. No a my, liberečtí a jablonečtí bychom mohli v tomto experimentu zaujmout významné postavení a věnovat ušetřené peníze na zlepšení dopravy v Libereckém kraji. Ať žije nestálé počasí!                                 

Žádné komentáře: