neděle 1. července 2012

Píši Vám, pane Jiříku z Poděbrad, český králi!



Ach, ta obezita! Vím, co Vás trápí. Sužuje snad každého opravdového chlapa, tehdy jako dnes. Nevím, jak Vy, ale řada i těch nejúspěšnějších Čechů v naší historii s ní měla fatální problémy. A tím to nekončí, je tu ještě závist. Česká genetická chyba, která dostala řadu těch nejlepších. Hned za Vámi na ni dojela řada českých pánů při hromadné popravě české inteligence na Staroměstském náměstí…
Co tím vším chci říci? No, že Vy jste jim pořádně vypálil rybník, když jste se nechal zvolit. Viděl jsem listinu, na kterou připojili svůj podpis vlastní rukou snad všichni, co ji měli. I takoví cvrčkové politiky, jako správci, nemajetní duchové z ,,hradu“ Hamrštejna od nás z Machnína nedaleko Liberce….
Pane Jiříku, před Vámi klobouk dolů! Svět a jeho zvonička kaplička papež Vás znali jako proradnou šelmu a kacíře. Neskutečné! Vy jste dokázal obrátit naruby vše, co Vám vyčítali a byl jste zvolen králem. Kam se na Vás tak říkajíc hrabe třeba Putin. Ten má k dispozici televizi, rádio, noviny, letadla, auta, vlaky, a Vy? Všude maximálně tak koňmo vozem, co táhli valaši.
Škoda, že nejsme Angláni, to jste to mohl vyřešit jako Jindřich Osmý. Vám nešlo ani o trůn ani o dynastickou linii. Vám skutečně šlo o mír v Evropě, o její sjednocení. A to se psalo 15. století! To nemohlo vyjít... O šest set let později s tím zápasí Brusel a jednotlivé země současné Evropské unie.
Pane z Poděbrad, vždyť jste ani nebyl z Prahy! Nebyl jste ani příbuzným slavné herečky, fotbalisty, multimilionáře, politika z první republiky, takže když na Vás nic neměli, tak aspoň vytáhli vraždu. Zavádějící, ale alespoň něco. Sice to byla hloupost, ale lidé dlouho věřili, že jste Ladislava odpravil. Dnešní věda ale dala za pravdu Vám. Jste očištěn. To máte společné s Poldou Hilsnerem. Lidé bulváru snadno uvěří, a vyvrátit lež dá práci….
Pane Jiří, český volený králi, veliký pane! Vám patří obdiv, který necítím k těm, kteří se do podobné funkce narodili, a přišli k ní, jak slepý k houslím. Vážím si lidí, kteří drží slovo. Jsou ozdobou svého druhu, ozvěnou a příslibem, že jednou se stane naše zem takovou, o jaké jste snil a přál nám všem v ní žít. To jsem Vám chtěl napsat a tak jsem i učinil.
S pozdravem
                                                                             Egon Wiener 

Žádné komentáře: