úterý 25. prosince 2018

Když vás bolí zub




Kde zůstala doba bolení zubů poloviny minulého století? Snad jen v paměti těch nejstarších. Mé první bolení v této oblasti léčil praktický doktor pan Fišer z Chrastavy. To se psal asi tak rok 1950. Léčil prakticky všechno. Ženy může, děti, a k tomu si, k té domácí ordinaci, přibral zubní bolesti. Tak nějak pokoutně léčil v Osvětimi spoluvězně. Přežil a to bylo podstatné. Panu doktorovi včas došlo, kam nová společnost míří a s celou rodinou Chrastavu opustil. Můj otec si nestihl vyřídit příslušné formality a tudíž jej až do smrti ošetřovali, tak jako i mě, zubaři z okolí, převážně z Liberce.

Mě potrápil zub moudrosti, afty, zubní kámen. Jinak dobrý. Na to, že jsem ve věku plenkovém konzumoval dudlík namočený v pískovém cukru, celkem dobrý. Řekl bych inspirující. Čím víc cukru, tím odolnější zuby. Jsem víceméně zářný příklad. Zuby mám své a kousací reflex zachovalý, na rozdíl od chudáků, kteří chodí na preventivní prohlídky, zuby si čistí pravidelně, používají dentální nit a podobné sarapatičky, a v celku k ničemu, protože stejně trpí. Mají různé zubní protézy, náhražky, plomby. Tomu všemu se lze vyhnout, pokud má někdo dobré genetické vybavení. Pak si žije a lebedí si už jen pohledem na zoufalce, co celý život zápolí s dentální hygienou a nic. Pokud to po ní není ještě horší. Tak dovede být život krutý, vysmívající se dobrým radám na poli dentálním.

 Pravdou je, že školní prohlídky zubů jsou bezesporu přínosem, jako očkování proti infekčním nemocem. Generace dětí minulého věku je má za sebou a díky za to. Byla to hrůza poslouchat v kolektivu třídy, jak se za dveřmi zubařské ordinace vrtačka zakusuje do zubu spolužáka a ten řve, jako kráva na porážce a kouše zubaře a ten řve: „Já ti takovou ubalím, parchante!“

Jo, to byly časy, kdy děti brečely ještě před prohlídkou, v čekárně a učitelky zelené strachem, že půjdou jako poslední. Navzájem jsme se utěšovali tvrzením, že tenhle zubař má bezbolestnou vrtačku, která nebolí. Dnes už to není pravda. Bolí, nebolí, lidé i děti v čekárnách ač vědí, že všechny jsou bez bolestné, že se nemají čeho bát.

Žel, zůstává v nás atavismus jeskynního muže, pořád před sebou vidíme klasiku vesnického kováře, který pacientovi rve zub kleštěmi, kterými ošetřuje koňská kopyta. Zubaře, který se vzepře a dělá silou to, co dříve kovář na vesnici se stejným výsledkem. Táhne a táhne, zub je venku, a s ním polovička dásně. Tak tohle už máme definitivně za sebou. Dnes se to samé dělá čistou rukou v perfektně nasvícené, téměř bezbolestně.

Většinou se to i povede a pacient je v pohodě, pokud se dostavíte v daném termínu i příště. Tudíž držte palce! Jdu tam v pondělí, a věřím, že paní primářka Mikulíčková bude oním obratným lovcem, který mě stoličky i s kořeny nadobro a navždy zbaví.

Žádné komentáře: