úterý 25. prosince 2018

Na konci Čech, u nás doma, v podhůří pohraničních hor




I tady bývá krásně. Včera ještě bylo všelijak kolem nuly pršelo, s deštěm padal sníh. V Jablonném je počasí úplně jiné, než v Liberci a úplně jinak, než v Saské Žitavě. Trojúhelník o třech stranách, jak jinak. Po obvodu každé ze stran třicet kilometrů, docela malé akvárium s jednou větší řekou, Lužickou Nisou někde uprostřed.

Tenhle kraj znám neuvěřitelných sedmdesát let. Narodil jsem se sice v liberecké porodnici, ale odtamtud si mě rodiče odvezli do Hrádku nad Nisou. Odtud jsem přes Jablonné v Podještědí, Mimoň a Kuřivody jezdíval s tátou do Mníšku pod Brdy. Později jsem bydlel v Machníně. To je 33. část Liberce, jinak vesnice, už na dolním toku řeky Nisy pod zříceninou hradu Hamrštejn.

V současnosti žiji v Jablonném v Podještědí. A Žitava? Co ta dělá ve výčtu lokalit sobě tak blízkých s rozdílným počasím? Leží nejníž, tudíž se tam málo kdy udrží sníh a je nám i historicky blízká. A co jsou otevřené hranice, tak se tam jezdí za nákupy, za přáteli, do muzejí, za koupáním. Je výchozím bodem na cestě dál do vnitrozemí Saska, spolkové země Německa.

Co jsme se jako kluci nastáli na březích Nisy, asi tři čtyři metry širokého toku a přáli si být na druhé straně, v Německu! Tehdy to ještě nešlo. Zato hloupé německé husy si klidně chodily na naši stranu hranice a dělaly jakoby nic, hranice nehranice.

A zrovna tam byl zrušený povrchový důl na uhlí nejhorší kvality, kam, do země nikoho a ničeho, zaváželi z Vulkánu, z továrny na prezervativy, gumové rukavice, poničené porcelánové ruce, na které se navlékal finální výrobek před u pečením v troubě. To bylo slávy najít něco, co se mohlo ještě hodit! Nesmělo ovšem pršet nebo sněžit. Pak byl člověk hned jako prase tak, že doma hrozilo, že to nevysvětlí. Pršelo i v Liberci a podobně v Jablonném, v České Vsi.

V Liberci, v době slávy LVT pršelo pravidelně především v době odpolední, kdy se v amfiteátru odehrávala kulturní představení. V nich kraloval zpěvák Waldemar Matuška, Helena Vondráčková, Václav Neckář… Tenkrát je v podstatě nikdo neznal, nebyli z cukru, takže se hrálo a zpívalo za každého počasí. Návštěvníci LVT si tahle kulturní vystoupení velice oblíbili.

V Jablonném bylo tehdy smutněji. Nebýt blahoslavené Zdislavy a velkolepého chrámu vedle náměstí, nikdo by se tu nezastavil. Státní zámek Lemberk byl dlouhodobě uzavřen a já, kdybych zde neměl příbuzné Stachovi, tak jsem městečkem taky jen projížděl. To se radikálně změnilo, když jsem se s Janou do městečka nastěhoval. Jsem tu dnes doma, a protože je i zde nevyzpytatelné počasí, dala Jana domku novou střechu, která jen tak neproprší. Když je zde nasněžíno, mohu na to vzít jed, že v mé, mně blízké Chrastavě, nebo v blízkém Hrádku nad Nisou, vně pomyslného trojúhelníku Liberec – Žitava - Jablonné v Podještědí, je jaro, rostou sněženky a děcka pletou pomlázky. V Žitavě sejí hrách, v Liberci přestalo sněžit a v Jablonném vyjely do ulic sypače. Jo, počasí je pokaždé jiné, předpověď málokdy vyjde.

Co platí pro Prahu, neplatí v tomhle bermudském trojúhelníku, přesto si nestěžuji. Je tu krásně, jsme tu doma, a kdyby to vydrželo ještě dalších100 let, nezlobil bych se.

Žádné komentáře: