neděle 30. prosince 2018

Na prahu nového roku




Počítám-li je správně, je to 2019 let po Kristu. Je čas zastavit se a ohlédnout, zda nám z kapsy u kalhot nevypadly nějaké drobné, dopis od maminky, výpis z účtu, účet za vodu, klíče i věci jiné. Je čas si připomenout, že na Vánoce to není jen o krásné chvíli v kruhu rodinném, ale že je to i čas bilancí, kdy vstupujeme do příštího roku a kapsy u kalhot by neměly mít díru, kterou tradičně věci ztrácíme.

Počasí stojí za starou belu a kdo nemá chalupu na Bedřichově, ten má smůlu. Buď může Vánoce přeložit na předěl ledna s únorem nebo odjet, podle financí, do teplých krajů. Ti, co zůstávají doma, by si měli vzít k ruce tužku, kus papíru a zapsat si, co všechno se od nás v příštím roce žádá. Narozeniny, stálé platby, zubaře, preventivní prohlídky, kontrola oleje...

Pamatuji Vánoční prázdniny, kdy na hlouposti nebyl čas. Za okny jiskřil sníh, my lyžovali, sáňkovali, měli mokré tepláky a radovali se z krásného počasí. Obdobně pamatuji, co bylo v loni.  Nic, než uschlé kapradí, šedá obloha v barvě asfaltky. Děti u obrazovky a ty, co ještě čtou knihy, doma na gauči a listují stránkami. Je čas se zastavit přestat jíst, nic nezapínat. Nechat pohasnout magická oka spotřebičů energií. No, my jsme tomu dříve říkali udělat si černou hodinku, takový malý pokojový blackout. Ve tmě, sám jen mezi svými, nemluvit, třeba se držet jen prsty, víte jak to myslím… Být a nebýt sám, cítit druhého, nevidět ho.

U nás na vesnici před šedesáti lety často v podvečer, aby namíchli lidi, vypínali elektrický proud. Viděli jsme jen stíny, rozpálená dvířka od kamen. Co bylo, byla chuť si povídat, čas vzpomenout si, na co by člověk jindy zapomněl. A to je i dnešní případ, kdy je čas vzpomínání a plánování, co v lednu všechno mohu od koho čekat, co komu dlužím, co a jak.

Počasí venku, pokud nejsi zrovna na Bedřichově v Jizerkách, tě vede ke vzpomínkám, Däniken by řekl „na budoucnost“. Ano, buďme k sobě upřímní jako já, tenkrát v pronajatém bytě V Nové čtvrti u Fořtů, kde jsem se přiznal a mamince slíbil, že už to příště neudělám.

Černá hodinka, čas vánoční, čas mokrých tepláků, bund, čepic a rukavic. Maminka sušila, kde se dalo, bramborový salát kysnul na parapetu za okny, řízky, pořád jen řízky, mandarinky, para ořechy. Vánoce si pamatuji živě. Návštěvy. Vůně čaje s citronem, kafe, slupky z pomeranče, svíčky na stromečku, prastaré skleněné koule, ozdoby, co pořád padaly. Vánoce, školní prázdniny, uhlí, co se odměřovalo, aby se s ním vyšlo, kde a na čem ušetřit, co příští rok koupit, kam se po Česku vydat, koho příští rok a kdy navštívit.

Počty tenkrát a dnes jsou o něčem jiném. Svět nosí kabát naruby. Děti už nejsou povětšinou dětmi, Cejlon je už desítky let Srí Lanka a létá se tam, jako by byla za humny. Svět je povětšinou už jen o složenkách, o tabletech, počítačích, co umí víc než člověk. Dotkni se a jsi v rauši, v ráji informací, kde si nemusíš nic pamatovat. Všechno za tebe zastanou miniaturní stroje. Ztratíš-li je, vypadnou-li ti z děravé kapsy, je to tragédie, konec světa.

Drobné, papírky s daty… Kde zůstal čas nesmělých vzpomínek, počasí nepočasí? Svět se točí, a pokud tomu tak je, nehrozí žádné nebezpečí. To platí i pokud je dostatek benzínu, elektřiny v síti, informacím nic nestojí v cestě. Je dostatek CNG, vody ve vodovodu, vzduchu vhodného k dýchání. Nic nebrání vstoupit do nového roku 2019, nebát se, že bude poslední…

Žádné komentáře: