neděle 30. prosince 2018

Píši Vám, všelikerým vodám o Vánocích roku 2018




Píši Vám, peřejím na tocích severních Čech. Vám, vlnkám v rybnících, v kalužích, co dělají velká kola, všem vodám, které dnes tak strádají suchem. Jsem ve vodě jako doma. Plavu, z vody si vařím čaj, kávu, voda je v pivu, v infuzích, v kbelíku, v polévce, v lidském těle. teče mi voda z nosu. Ach, voda by měla být všude. Říká se, že krev není voda. Nemluv při jídle, udusíš se, napij se! Voda nás provází od malička. Co komu říká plodová voda? Voda je v mateřském mléce, voda je v slzách štěstí, doprovází nás na poslední cestě.

Píši Vám, kapkám rosy na zelené louce, mrazivým květům na oknech bytu v našem krásném domě. Píši vodě v kalužích, té, co stojí a nelibě páchne, minerální vodě v PET lahvích, co chutná moc a moc dobře.

Mám rád vodu, co teče po střeše a pak v okapové rouře do sudu vedle domu. Miluji nebo alespoň za mlada jsem měl rád vodu, jako hromadu sněhu a v ní díru. Říkali jsme jí po eskymácku iglú. Rád jsem sáňkoval u nás, za vesnicí. Asi to tam neznáte. Za Mrázkova na cestě z Machnína na Chrastavu.

Voda. To je taky led. Led, co klouže. Pokročilí hrají hokej, jiní tančí s bruslemi na nohou za doprovodu hudby a televizních kamer. Jiní, ti nešikovní si na ledě lámou pažní kosti., podvrtávají si kotníky.

Voda je i prachsprostý déšť, po kterém v lesích rostou houby - říká se jako z vody. Píši Vám, vodám, co páříte se z lesů, co mi vodní párou mlžíte i brýle, co parní turbínou vyrábíte elektrický proud. Píši Vám, vodě ve víně, které by tam mělo být co nejméně. Píši Vám, vrtači, co hledáte vodu hlubokými vrty do země. Vodárnám, kde vodu syslíte a čistíte. Vám, přehradám plných vod, detenčním, zadržovacím nádržím, všem, co s vodou hospodaříte.

Vodám, které pijeme ze studánek v polích, z potůčků v lesích, z kohoutku doma v kuchyních. Píši všem, co dávají vodu do pítek našim ptáčkům v zahradách, co ji dávají domácím zvířátkům, co vozí vodu na pastvu kravám, volům i telátkům.

Píši všem, co se v ní koupou, co dbají hygieny a ruce si v ní myjí. Všem, co vodu prodávají i co ji kupují. Ti druzí jsme my konzumenti, co ráno vstanou, umyji se, oholí, splachují a snídají. Ve všem je voda, bez vody nelze žít. Je voda na Marsu? Je voda pod saharskými písky? Voda je ve slinách, v zelených listech, v plodech, v každém z nás. Je ve vzduchu, v dechu, máme ji na jazyku, v tělních tekutinách.

Píši Vám všelikerým vodám, které potkáváme tekoucí v kanálech, v příkopech, v potocích a řekách. Voda i zpívá, skáče po kamenech, je plná hudby, záhad a tajemství. Hluboká i mělká, od modré po ocelově šedě zbarvenou.

Proti dešti se bráníme zcela zbytečně pláštěnkami a deštníky. Déšť, co nás občas skrápí, je jen krásné pohlazení, co namočí, ale bez něhož by svět byl chudší. Voda je báječná událost. Chytří si berou vodu berou s sebou, nežízní. Mně zbývá jen vzít si vodu z deště do dlaní a umýt si s ní tvář a brýle. Svět se hned rozjasní. Svět vody je akvárium, v němž jsme zlatými rybičkami, co nežízní.

Žádné komentáře: