úterý 25. prosince 2018

Lišky už dávno nedávají dobrou noc




Lišky jsou všude. Kolem našeho plotu chodí jedna taková a vypadá to, že čeká, až jí něco dám. Dám? Nedám! Bojím se, že mě kousne. Je velká, silná, dobře živená. Soused mi o ní nebo o její sestře řekl jen tolik, že viděl, jak si pár metrů od naší zahrady nesla v zubech vřískající slepici. Volal, rukama mával a ona, jako by byla hluchá, nic.

Jen pár metrů pod námi, už bůhví kolik století, stojí impozantní zámek Nový Falkenburk. Kolem něj jsou mokřadla plná vodních ptáků a tam ta naše, ale dozajista i další lišky přebývají. Je to pořád stejné. Loupeživý rytíř nebo vychytralý lišák. Svou slepicí si náš Pedro pokaždé odněkud přinese.

Když jsem byl malý, tak v naší vesnici měl místní švec, pan Pelant, vedle skomírající živnosti na dvorku malou zoologickou zahradu. Tu jsme my kluci hojně navštěvovali. Mezi jinými tam byla i liška, či spíše krčící se lištička, která dělala, že je menší a menší, jen abychom ji neviděli. Úplný opak těch dnešních lišek, lišáků Pedro, s huňatým ocasem vysoko zvednutým.

Kamarád mi líčil, jak se v blízkém Hrádku nad Nisou lišky procházejí městečkem, okouní před obchody s jídlem, a že ta roztomilá zvířátka nejsou vůbec plachá. Že je vlastně otázkou času, kdy přejdou od proseb k vymáhání žrádla.

Z Česka se stává rezervace plná zajímavého zvířectva. Medvěda se nedaří odchytit, jsou tu vlci, volně tu žijí koně, zubři, kočky divoké, snad i losi, bobři, a co já vím, o čem se raději nemluví, aby se lidé nebáli. A to vše kousek od mého Jablonného v Podještědí, kde sedáváme vzadu za domem a večer, co večer koukáme na rudé, dokrvava zbarvené červánky. Kde na obloze létají nádherní úžasní ptáci a nad nimi, s dlouhými bílými ocasem, proudová letadla v takovém množství, že čekám, kdy do sebe narazí.

Krásný je to věk, kde se dole na zemi snoubí návrat zvířat do krajiny za plotem naší zahrady s tím množstvím techniky na nebi, co se mi křižuje nad hlavou nebo sviští po silnici. Srnky nám ožírají růže, srnci se vůbec nebojí a chodí k nám jíst a pít. Pak jsou tu divoká prasata v hloučcích, co nahánějí strach, pasou se tu krávy, ovečky.

Je tu krásně asi tak, jako dřív, než člověk svou aktivitou se uživit všechno pokazil. Jakoby se všechno kolem vracelo pomalu, ale přece jen do starých vyježděných kolejí. Jako by si lidé kolem zvykali, že příroda, to krásné kolem se nedá, že se dovede bránit, a že umí i vítězit. Bude na našich dětech, kdo zvítězí a kde poraženého nechají žít. Zda v kleci, v betonových krabicích - domech na sídlištích, nebo zda se naučíme vedle sebe žít jako rozumní lidé a zvířata která se vrací.

Žijeme v době, která se, tak jako ty před ní, neopakuje, a která své svědectví předá dětem. Co s tím naši mladí udělají je jenom na nich. Snazší je nevidět, nedělat nic. Pak ovšem může přijít cokoliv a je tu problém, jak žít s těmi za plotem. Jak to budou ti po nás umět? Nezvlčí?

Žádné komentáře: