úterý 25. prosince 2018

Pučálkovic Amina




Knihovna pro mě, šestiletého kluka vyrůstajícího na vesnici, znamenalo strašně moc. Hltal jsem knížky, jako jiní kluci zmrzlinu. Byl jsem výjimkou. Televize ještě nebyla natož počítač, nebo jiné zásuvkové zábavy.

Mám před sebou knížku, kterou jsem zapomněl vrátit. V takovém případě tehdy platilo nahradit ji jinou. Otevřel jsem ji a tiše polkl. Pučálkovic Amina! Co jsem se jí nahledal! Pan Kurka, náš vesnický knihovník se na mě opravdu zlobil: „Tohle bylo vydání z roku 1931 a ilustroval jej, a jak parádně, Ondřej Sekora!“ řekl a mračil se na mě jako čert. Myslel to vážně. Knížky mě naučil mít rád právě on: „Knížka za knížku!“ a já se rozbrečel. Skončilo to tím, že mi vždy pomohl vybrat to nejlepší, co tam v té naší vesnické knihovně po regálech měl.

Uběhlo skoro sedmdesát let a já držím hledanou knížku v ruce. Jindřich Plachta a Ondřej Sekora - Pučálkovic Amina! Už taky vím, proč se ta útlá knížečka tehdy ztratila. Je bez obalu, vázaná v šedočervené tvrdé vazbě, nenápadná, jak voják v maskované uniformě.

Uvnitř překvapí xeroxovaný fialový text na přiloženém papíře „Kniha mluví ke čtenáři“. Dál v odstavci je sdělení, které stojí za to číst: „Prosím tě, milý čtenáři, šetři mne! Mé desky zabal do papíru a při čtení mne nepřehýbej ve hřbetu. Drž mě v obou rukou otevřenu. Nežli začneš se čtením, umyj si řádně ruce. Převracíš-li listy, nesliň prsty, nepřehýbej růžky a po listech nečmárej. Nejvíc tě prosím, nedávej mě do ruky malým dětem! V čistém rouše každý mne příjme mnohem vlídněji, než ve špinavém. Zachovej mne proto neporušenou, aby se mohli radovat i ti druzí, kterým se zalíbím svým obsahem.“

Text o hodný knihovníka, který své knížky miluje, a který by se uvedeným textem mohl pochlubit i před samotným svatým Petrem. Pustil bych jej rád dál, protože žadatel dělal svoji práci zodpovědně a měl ji opravdu rád. Myslel tím i na nás, co jsme začínali číst a mnohem intenzivněji, než čteme dnes, kdy na nic nemáme čas.

Knížku už do knihovny nevrátím. Nevím, zda by dnešní čtenář téměř po sto letech v ní našel zalíbení, nevím, co dnes dostávají za knížky děti k Vánocům. Mně bylo deset, tak akorát. Rodiče věděli, co rád čtu a knížky vybrali tak, že jsem vánoční prázdniny věnoval převážně četbě. Knížky mám dodnes rád. Asi jsem si občas zapomněl i umýt ruce, slinil jsem prsty a obracel stránky příliš rychle. Dnes se za to stydím.

Přišla televize, internet, mobilní telefon. Neříkám, že ne. Má knihovna je plná krásný knížek, a kdo to jednou bude číst? Otevře někdo ještě dnes Pučálkovic Aminu, začte se a bude obdivovat Sekorovy obrázky? Můj svět stál na četbě knih, na kráse ilustrací, vazbě, textu, který dal mému životu orientaci. Buďme tedy optimisty a věřme v zázraky. Já na ně věřím tak, jako na to, že mezi těmi, co zázrak knihy objeví, bude i můj vnuk Honzík. Včera mu bylo rovných deset let…

Žádné komentáře: