neděle 30. prosince 2018

Úvod do knížky


         Pokaždé, když vidím kresby dřevěných starobylých roubených chalup severních a východních Čech Jana Prouska, chce se mi plakat, ale mám i radost, jak se mnohé z toho, co zkrášlovalo náš domov, zachovalo.

Je tomu 125 let, co Jan Prousek dal nezapomenout lidové architektuře a lidovému nábytku našeho kraje v úchvatných kresbách, které jsem použil do knihy, jako ilustrace vystihující vše, co se postupem let ztrácí, co mizí, jako zaniklý svět roubenek a lidové architektury. Svět krajek ze dřeva, krásných dřevěných přístaveb, dekorativních holubníků, studní, nádrží na vodu, koryt, krmítek, laviček, branek a bran dvorů.

Pokaždé, když vstupuji s pokorou do dřevěného světa našich prarodičů, jsem zmožen vší tou zaniklou krásou, která se dnes až na výjimky ztrácí navždy. Zůstávají jen torza a pokud jsou přístupná, pak je nutno vidět je, sáhnout si na ně, nehtem oťukat. Sloupy ze dřeva, pavlače a okenice na oknech, svět šera dávnověku, svět kováren, mlýnů, textilních tkalcovských stavů, vesnického dřevěného nádobí, džberů, mís a máselnic. Mám mnoho zážitků, kdy mi až oči přecházely nad nebývalou krásou architektury památek starověkých civilizací, kterou jsem viděl v glazuře starých sídel chalífů v Samarkandu a Buchaře. A vidíte, vedle nich obstojí naše dřevěnka s pavlačí, radniční dům, podloubí po celém okrouhlém náměstí, baňatá věžička kostela, morový pískovcový sloup před radnicí, malované truhly, skříně, komody, kolíbky… Kolik je toho, co nám autor kreseb předkládá! Jako mé vzpomínky a exkurze do let dávno minulých.

Snad se nám podařilo říci čtenáři, odkud nás většina přišla. Z těch vesniček plných doškových střech, z roubenek, které neměly žádné sociální zázemí, z domků s dřevěnými židlemi a dubovými stoly, s malovanými truhličkami, dřevěnými talíři a dřevěnými lžícemi. Ze světa brzké zimní tmy a vstávání do mrazivého jitra, studených kamen, do kterých je nutno nanosit dřevěné špalky a topit a topit.

Náš dnešní svět by se do vesnic 19. století už nevešel. Zpohodlněli jsme. Nevěděli bychom, jak drsné podmínky vesnice 19. století přežít. Snad i proto jsem své vzpomínky spojil s tím, co nám zanechal ilustrátor Jan Prousek ve svých kresbách, v obrázcích i těch nejobyčejnějších věcí, před 125 lety běžných, dennodenně používaných.

Sdílejte tedy se mnou a s Janem Prouskem svět ztraceného ráje doby dřevěné a koní, doby, kdy sice nebyl penicilin, ale židle pod vámi nepraskaly a stoly, právě koupené, se nekymácely jako opilý pocestný. Svět, právě zanikající, by ale měl zůstat v našich srdcích, jako vzpomínka na dětství, na to krásné, co nám dala rodina, společná přátelství, úspěchy, kterých jsme dosáhli.

Vzhůru do stránek mé nové knížky plné vzpomínek a zážitků, o které se s vámi rád podělím!

Žádné komentáře: