sobota 19. června 2010

Jak prožiji víkend?

Jak odpověděla servírka z Jablonce pracující v Praze? Tak, jako by odpověděla řada nejen servírek z Liberce, Turnova, České Lípy: „V Jablonci je klid, vždycky se tady zastaví čas“. No, to je známka na vysvědčení. Máme se radovcat nebo plakat? Mladí vědí své a proto se stěhují. Mladí Němci ze Žitavy do Berlína, z Jablonce do Prahy. Ale co my, ostatní? A že toho, co by se na podzim, po komunálních volbách mělo změnit, není málo. Zatím je klid po pěšině, mech, tráva a dobré zažívání. Nic nepřipomíná, že by se něco změnit mohlo. Místní noviny, rádia, lokální televize – ještě nic dramatického, všude ještě visí bilboardy z voleb do parlamentu, nechutné, urážející, oslovující možná, jen možná americké voliče. Hořkost a zklamání, euforie a naděje. Nedejme se mást, to hlavní teprve přijde: komunální a senátní volby.
Výsledek je otevřený, populisté a fenomén „Schwarzenberk“ do radnic nekandidují. Kmotři, kteří investovali obrovské sumy do svých koní, budou chtít své investice zpátky. Jsou opatrní, ale své „pohledávky“ budou chtít a dostanou zpět. Nechtěl bych být v kůži dlužníků...
Strašák bankrotujícího Řecka v obecních volbách v Liberci, Jablonci a Turnově prostě nezabere. Tady se bude mluvit o tom, kdo zaplatí dluhy ze šampionátu v lyžování a další dary, kompenzované lukrativními zakázkami. Přišla bída na kozáky, respektive, je tu čas skládání účtů, odpovědí na nepříjemné otázky. Až neskutečnou šanci mají socialisti. Musí vrátit do hry zelené a jejich potenciály, strany, které ve hře o parlament neuspěly. Získat pro řešení komunálních problémů na severu Čech „mozky“ a mladé lidi. To vše je strategický cíl, který může naplnit v závěrečné podobě po volbách, severočeské radnice a senát republiky. Růžové nálady a probuzení z kocoviny a realistický pohled na „kočkopsa“ připravované vlády České republiky bude návodem k posuzování obsazování radnic při podzimních volbách. Je na nás, jak si vybereme, čemu uvěříme, co nás osloví a kdo nám nabídne optimální řešení.

Žádné komentáře: