úterý 29. června 2010

Obří sud

Světová výstava v roce 1899 ve Vídni skončila úspěšným rozporodáním všeho, co za něco stálo. Mezi to „něco“ patřila i vynikající restaurace v obřím sudu. Ta se přestěhovala do zvlněné krajiny nedaleko Liberce a našla svůj domov v Javorníku. Téměř 76 let se zde scházeli místní Češi, Němci a Židé na dobrém pivu, na párky s křenem, chodilo se sem na tlačenku s cibulí, preclíky, slané rohlíky, pivo a červenou limonádu až do osudného dne 20. října 1974, kdy tu ve 13 hodin 15 minut vznikl požár, při kterém Obří sud během dvou hodin lehl popelem.
Jednotě Liberec, která restauraci v sudu provozovala, vznikla škoda ve výši 234. 679,-Kč, což v té době byla škoda nemalá, něboť slušné zahraniční auto stálo 40.000,-Kč. Mnohem horší byla škoda způsobená tím, že jsme si už nenohli jít sednout do opravdu příjemného prostředí v krásné přírodě, coby kamenem dohodil od hektického města.
Viníkem byl pracovník, který prováděl naléhavé pokrývačské práce na objektu. Svařoval otevřeným ohněm lepenku. Nezastavilo jej ani to, že staré vyschlé dřevo doutnalo již předchozího dne a že pod krytinou byla spousta prachu. Nešlo sice o prach střelný, nicméně byl to prach, který se za jistých podmíněk umí chovat stejně. Po osudných 15 minutách, kdy pracopvník skončil svařování a z místa odešel, aby ohlásil úspěšné zakončení práce, ozvala se silná detonace. Během chvilky, sotva, co lidé vyběhli z objektu, stála polovina Obřího sudu na Javorníku v sálavém, hučícím ,nekontrolovatelném ohni. Nic nepomohlo, že hasiči přijeli do 20 minut. Mohli klidně zůstat doma. Proti žáru nic nezmohli a tak alepsoň zabránili šíření ohně do okolí. Atrakce srovnatelná s hotelem na Ještědu, byla nenávratně zničena.
Co následovalo, nemá chybu. Nezvratně se prokázalo, že viník neopatrně zacházel s otevřeným ohněm. Měl štěstí, že tak neučinil ve středověku; šatlavě a mučení by se nevyhnul. Za porušení vyhlášky č. 106/1959 a § 58 odstavce 1) „ocenil“ trestní senát Okresního soudu v Liberci paliče uznáním vinného z trestného činu obecného ohrožení a uložil mu trest odnětí svobody na 18 měsíců. Výkon trestu byl odložen na zkušební dobu tří let a na dva roky zákazu přístupu k něčemu, čím by bez dozoru mohl uškodit druhým.
Nový sud to ale nepostavilo a nic se nezměnilo ani po prohlášení investorů a nadšenců, kteří mohutně publikovali, že slávu sudu obnoví a hodně proinvestují i na okolním sportovním vybavení. Ale po pravdě jim asi zakrátko došlo, že by stavěli další „Vesec“ a nechtěli být za stejné hlupáky, kteří opakují stejnou chybu a tak, jak se zdá, obnovu Obřího sudu na kopci u Liberce odpískali. Škoda...

Žádné komentáře: