neděle 27. června 2010

Sobotní dopoledne

Je něco málo po půl šesté ráno a parkoviště u Tipsport arény v Liberci je plné aut. Koná se tu pravidelný bleší trh. Jednou za 14 dní se schází sběratelé, prodejci a kupující čehokoli z Jablonce, Semil, Turnova, Mladé Boleslavi, z Lípy i Varnsdorfu. Přijela sem auta z Prahy, Hradce, od Jičína, Děčína i Ústí. Všichni nelenili a přivstali si, jen aby tu byli včas. Zasloužilí sběratelé, obchodníci, překupníci, ti, kdo doma našli spoustu starého haraburdí, kterého se chtějí zbavit. Adrenalin…
Jsou tu známé tváře, lidé se znají. Je to hra o štěstí, překvapení a náhodě. Najdete tu skvosty, stejně jako něco, co nestojí za to vzít do ruky a když se vydaří počasí, hučí to tu jako v úlu. Nezměrná pokladnice folklóru, chytrých i hloupých hlav, snaha prodat, koupit, usmlouvat. Ukázat, co kdo umí, zná, pochlubit se, poptat, získat nové známosti. Nasadit vysokou cenu, smlouvat, koupit a prodat tak, aby každý byl spokojený.
Kdo tuhle atmosféru nezažil, neví o co přichází. Dá se to přirovnat k lovu, houbaření či rybaření. Jeden nikdy neví, zda a co přinese domů, čeho se zbaví, co si koupí. Ruční vrtačku či chirurgické náčiní, staré pohlednice, fotku babičky, krabičky od starých sirek, dětské hračky, poštovní známky, staré hrnce, hrnečky či pekáče, tubetějku z dalekého Taškentu či bumerang z Tasmánie, želví krunýř, obrázek od Marolda, jezdecké boty, pouzdro na pistoli….
A co známých tu potkáte! Jako by Jablonec, Liberec a široké okolí nemělo nic jiného na práci, než si dát dostaveníčko na asfaltu v Liberci. Děti tu chodí s očima navrch hlavy a nejraději by chtěli všechno. Táta s mámou jsou opatrnější a hledají toho, kdo prodá nejlaciněji. Většinou mají úspěch. Kolem desáté hodiny už toho mají prodejci plné zuby, bolí je nohy (jsou tu od šesti) a tak slevují.
Je třeba pochválit organizátory. Mají vše pod palcem. Pořádek, čistota, žádné excesy. Ten, kdo zajde, neprohloupí. Každý si přijde na své,každá z nabízených věcí i sebevětší hloupost si najde svého kupce. Když ne dnes, tak jistě příště. O tom to celé je. Přijít a bavit se. O psech, o kočkách, o dětech, co kdo kde koupil nebo prodal, co mu kdo koupil před nosem, co sebou kdo přinese příště. Obrovská tombola, kde vyhrává každý, kde se „za pár šupů“ plní sny a prodávají hlouposti.
Blešák. Jak příznačně to zní! Romantika i obchodní zápolení, setkání těch, co se jinde nepotkají, to je liberecký všehotrh, po léta zvaný bleší. I když co vím, blechy tu nikdo nikdy nenabízel ani nepoptával….

Žádné komentáře: