sobota 19. června 2010

Tehdy jako dnes

Neměla to Česká republika, lidé žijící v okolí Lužické Nisy a Jizery, před 2. světovou válkou lehké. Měli špatné sousedy. Příbuzné a sousedy si nevybíráme. Obdobně je na tom jediný demokratický stát na Středním východě, Izrael, ze všech stran obklopen teroristickou organizací Hamasu, jejímž jediným cílem je vymazat Izrael z mapy. I v Čechách už jsme tím prošli.
Před 2. světovou válkou nacistická strana v tehdejším Německu (NSDAP), obdobně jako dnes Hamas v pásmu Gazy a na územích sousedících s Izraelem, mala v programu zničení demokratické ČSR. Pokusy proniknout do měst a vsí v pohraničí okresů Liberec, Česká Lípa a Jablonec nad Nisou prostřednictvím nastrčených osob, se snažili nacisté z Říše rozbíjet naši republiku. Pašovali do pohraničí zbraně, letáky, prostředky k sabotážím. Současný Hamas, jako by okopíroval a zdokonalil tehdejší formy – pokusy o rozbití republiky, tehdy ČSR, v současné době Izrael. A tak mě „pobavilo“, jak řada nezaujatých aktivistů na lodích směřujících do Gazy byla pohoršena tím, že stát Izrael nedovolí to, co my jsme zažili za okupace, která následovala ústupkům rozbíječům a vrahům z Hamasu. Nic takového, jako ztráty životů nemůže být ospravedlněno, a proto i ty smrt aktivistů, tak jako smrt stovek izraelských civilistů, které povraždil ze zálohy Hamas, jde na vrub nacionalismu a xenofobii, které v současné době je stále stále živý a ohlupuje ty, kteří hlůedají snadná a jednoduchá řešení...
A proč v mezinárodních vodách? Podívejte se na mapu, kde leží inkriminovaná oblast. Jaké manévrovací možnosti má stát obklopený miliony nepřátelských sousedů, nechce-li vyvolat válečný konflikt. Správně pojmenoval pokus narušit izraelské hranice předseda senátu ČR Přemysl Sobotka. Šlo o provokaci a manipulaci s veřejným míněním ze strany teroristické organizace Hamásu, která nechce připustit mírové rozhovory Izraele se sousedy.

Žádné komentáře: