úterý 15. června 2010

Poštmistr a chirurg

Zní to jako z francouzské komedie s Louis de Funes v hlavní roli, ale stalo se to v Liberci před 220 lety. Císařským dekretem z roku 1791 byla ve městě pod Ještědem zřízena stálá poštovní linka Liberec-Praha. Do čela poštovního úřadu byl ustanoven František Franke, do té doby zkoušený chirurg. Lékařská praxe v Livberci mu zřejmě nepřipadala zas až tolik výnosná a tak dal přednost ženitbě se starostovou dcerou a poště. Stal se pvním libereckým poštmistrem.
Poštovní úřad zahájil činnost v ulici 5. května, poštmistr ale záhy koupil pozemek v Panské ulici (ulice 8. března), kde postavil jednopatrový dům a pošta se pořádně rozeběhla. Jo, to byly časy! Žádné nervózní úřednice dnešního monopolu a pěkně vše v jednom. Pošta sloužila nejen k přepravě peněz a listovních zásilek, ale zároveň i jako přepravní kancelář pro osoby na trase Liberec-Praha a zpět a zároveň i jako hotel pro cestující.
Shrneme-li, tak tedy pošta, hotel, dostavníková přeprava osob a dost možná i sem tam nějaký ten chirurgický zákrok pana poštmistra. Expedice, čekárna pro cestující vlevo od skladu, umývárna, na dvoře WC, malá noclehárna, v prvním poschodí poštmistrovský byt 1+4. Poštmistr a chirurg, tak si stále pan Franke nechával říkat. Asi to přece jenom bylo na jednoho moc, protože první liberecký poštmistr zemřel ve věku pouhých 42 let.
Pošta ho ale zcela jistě k infarktu nedohnala. Pro roznášení zásilek postačoval jeden den v týdnu a noclehárna vynášela dost peněz. Tolik, že se místní chirurg začal orientovat na hotelové služby. Ty dále rozšířila vdova po panu poštmistrovi, která se během dvou let znovu vdala a nový manžel se v hotelničení zhlédl, takže začal ubytovávat VIP hosty v poštmistrovském bytě, který jim zcela zištně pronajímal. Toho využil i císař František s chotí, později i leckteré arciknížátko z habsburského chovu.
Pošta stále zdokonalovala své služby a hlavně zkracovala dojezdy do holavního města Čech. Roku 1826 byla dostavěna nová silnice do Prahy a cesta dostavníkem se tak zkrátila na pouhých 16 hodin. Z Liberce se vyjíždělo odpoledne a v Praze se vystupovalo v ranních hodinách.
V roce 1859 byla pošta všem vykukům vyvlastněna a přestěhována blíže k radnici, kde byla pro potřeby pošty přestavena budova. Poštovní budova jak ji známe dnes, je z let 1890-1. Budova, nákladně opravená v minulých letech, symbolizuje jednu z posledních, dosud neprivatizovaných aktivit státu. Častá kritika neochoty a stálého čekání v nekončících frontách jsou pihou na kráse této tak potřebné instituce.

Žádné komentáře: