neděle 6. ledna 2019

Dřevěnky, roubenky, vesnická - podhorská stavení


Potkával jsem je na každém kroku. V dobrém stavu, ale i rozpadlé, mající krok od klinické smrti, kdy se díváte na horu dřeva, co ještě nedávno byla krásným dřevěným domem. Domy ze dřeva mi připadaly jako staří lidé; odcházely stářím. Měl jsem za to, že je to přirozené, že takový je koloběh života. Zvenku jsem obdivoval jejich krásu, zevnitř to bylo dřevomorce, zápachu, mouchách, špatné hygieně. Na dvoře močůvka, špatná voda ve studni, WC v prastaré budce se srdíčkem na dveřích. O elektroinstalaci raději pomlčím, na dráty podél zdí se raději nedívám.

Přesto jsem ji chtěl mít. Věděl jsem, že je příliš nemocná, že z ní spíš bude palivové dříví než chaloupka, o které sním. Dnes vím, jak jsem prohloupil, že jsem ji nekoupil. Český ráj, Lužické hory, Jizerky a jejich krásné chaloupky záhy vstaly z popela a staly se radostí všech vrstev obyvatel blízkých i vzdálených měst, celého Československa.

Byla to krása dřevěných památek Turnovska, Semil, Prachovských skal, krásného Podještědí, Dubska, okolí Mimoně, Ralska. Dá se říct, že například celá příhraniční část Lužických hor opravenými dřevěnkami ožila, omládla a zcela jistě i zkrásněla. Leč není vše tak, jak se zpívá v budovatelské písni. Je mnoho, nad čím oko dosud pláče. Mnohé stavby co stojí jenom silou vůle. Jednou z takových je třeba i dům ve Stráži pod Ralskem s domovním číslem a obnaženou střechou, boční zdí bez oken a dveří. Škoda. Je na zbourání, dosud stojí, kdy spadne nikdo neví.

Dnes, když chci vidět celou ulici s hrázděnými domy, musím do blízkého městečka Bogatynia v sousedním Polsku. Zde opravdu stojí, opraveny po nedávné povodni. Lidé v nich bydlí a domy žijí. U nás doma jejich vlastníci povodně často zneužili k tvrzení, že dům je natolik poškozený, že je neopravitelný a zbourali ho. A protože měl velkou zahradu s pozemkem, snadno se prodal na stavbu nového domu z betonu a umělého kamene. Řada dřevěnek tak navždy zmizela z našeho okolí.

Jak moc se zadřely pod kůži ty, co ještě stojí! Přečkaly staletí, různé státní režimy… Jsou tu jako výzva, čekají, jsou to žádané nevěsty. Co s nimi bude? Kupců by bylo habaděj, ale ne všichni si uvědomují, co svatba se starší nevěstou obnáší. To není ojeté auto, exponát v muzeu pod věží. Dřevěnka je zralá žena. Ta něco stojí! Není k tomu, aby ji majitel dvakrát obešel a tradá do Prahy. Takhle to u nás nechodí. Nejdřív musí posekat trávu, usušit, dát ji tomu, kdo má králíky, zaplatit odvoz, přihnojit, shrabat listí. K samotné chalupě musí zkonzultovat čím začít, sehnat toho, kdo to umí, vědět kolik mu zaplatit, mít na to.

Pak ji vidět v plné kráse… Ráno slyšet kohouty, vidět slunce, jak zlatí kus po kuse její dřevo, jak svítí do oken, vchází do dveří, na pavlač, na střechy.

Překousnu repliky. Taky voní dřevem a patří sem, do krajiny mládí, do zahrad třešní, meruněk, písku a borovic. Budou stát vedle původních a mě to neuráží. Jsem rád. Jsou taky ze dřeva. Každá dřevěnka dýchá, je zdobená dřevěnými krajkami. Dřevo má tisíce vůní, jantarové barvy, když fouká vítr má i zvuk Stradivariho houslí. Ptáci je milují, nevadí jim ani, když prší, padá sníh.

Žádné komentáře: