sobota 12. ledna 2019

Volné soboty




Před více jak padesáti lety jsme chodili do školy a do práce i v sobotu. Jak se nám v Československu dařilo líp a líp, pracovních sobot ubývalo. Nejdřív ze čtyř na polovinu a později už volných sobot bylo více, až padly všechny a my měli celý víkend pro sebe tak, jako ostatní vyspělé státy Evropy. Začaly se rodit takzvané Husákovy děti, a to i důsledkem volných sobot, které mladí lidé využívali především k vzájemnému hlubšímu poznávání, k pobytu v přírodě, k návštěvám kulturních programů, setkáním, kde se vedle konzumace alkoholu kouřilo a promiskuitně vyměňovali partneři za účelem sexu.

Volné soboty se staly i cestou za drogou, kterou v podmínkách socialistického Československa nahrazovalo ředidlo toluen a prášky na hubnutí. V mém případě to byly kapky do nosu, emulze Sanorin.

Volné soboty. Jak snadno se to řekne! Přišlo to náhle, najednou. Zastihly nás nepřipravené. Dva dny volna v jednom týdnu! Staří mazáci je přijali v klidu, ani hlavy od práce nezvedli, natož aby poděkovali v Rudém právu straně a vládě. Neřekli, co si myslí. Nejsme prý děti, hrající si na písku. Že jsme zodpovědní hospodáři, kteří si váží důvěry nadřízených.

Volné soboty… Nebudete tomu věřit, ale lidé v pohraničí je v podstatě zneužívali i k jízdám za nákupy do polských sklepů, do obchodů endéráckého Zhořelce a saské Žitavy k nákupům záclon, příborů, bot, potravin, železářského zboží, věcí do kuchyně i do ložnice. To se tehdy vyjelo hned ráno a kolem poledního jsme byli zpátky v Liberci.

Já z toho měl takříkajíc nic. Byl jsem dva roky na vojně v Milovicích u tankové divize, jako nosič raněných. Opojení z volných sobot jsem si užíval jen zprostředkovaně z vyprávění. Program televize byl sice pořád ještě černobílý, a to obsahem i zabarvením. Svět kolem už jel o volných sobotách na plné obrátky, a tak i my jsme se pomalu přidávali.

V amfiteátru při Parku kultury a oddechu v Liberci na koncertech světových hvězd. Já si to taky užíval, když do Liberce přijela Silvie Martanová a Johnny Hallyday. Pro starší soudruhy a naše táty to byla ztráta času, pro nás úžasné pokoukání, o kterém jsme dosud jen slyšeli.

Volné soboty. Co to dnes řekne konzumentům mobilních sítí komunikujících se světem bez hranic. Jak moc jsou od nás vzdálení, kolik je od nás dělí světelných let. Cestovat, studovat, užít si -  neumějí si představit jiný život, než který dnes žijí. Co vědí o volných sobotách, jak moc pro nás zaznamenaly, co všechno nám daly. Byly to schody, bez kterých bychom ten dnešní svět neustáli, bez kterých bychom naše děti a vnoučata nepochopili.

Volné soboty. Dnes už skoro nic, ale byl to náš svět, úspěchy a chyby našich let. Tehdy byl svět opravdu jiný než ten dnešní. Tehdy jsme se radovali i z maličkostí, těšili se na sobotní výlet, byť to bylo jen za humny vlakem, autobusem, na motorce s přívěsným vozíkem. Ať tu stojí maličký pomníček všem volným sobotám minulého století. Čest jejich památce.

Žádné komentáře: