úterý 22. ledna 2019

Jak si to vysvětlit


        Dovedete si dnes představit člověka, a mladého vůbec, že by neměl po ruce mobil a stále v jednom kuse s ním nemanipuloval, nefotil, nevyhledával prostřednictvím aplikací cokoli, co nezná, co si potřebuje ověřit, který by neposílal obrázky a videozáznamy? A že je tohle možné by vám před padesáti lety vůbec nikdo nevěřil.

V souvislosti se závislostí na mobilu, si vybavuji tatínkovu žádost, kterou v letech 1970 až 1975 požadoval na příslušném úřadu  - telekomunikacích pošty - připojení se k telefonní síti a vlastnictví telefonu. Pokaždé mu byla žádost zamítnuta s tím, že v ulici není sloup, na který by bylo možné telefonní dráty umístit. Celý problém, žel měl ještě jednu rovinu. Tatínek byl „nespolehlivý“ občan, protože měl bratry v kapitalistické cizině a to se neodpouštělo. Tatínkův spolužák, který měl možnost nahlédnout do spisu, tatínkovi důvěrně sdělil: „Egone, máš to blbý, u tvého jména je černý puntík…“ Časem ledy tály, já v zaměstnání profesně rostl a otec zaplatil ze svého 800 Kč. Zaplatil sloup, soused svolil a zázrak se konal i v naší ulici. Sousedi měli o čem mluvit: „Dokázal to, mají telefon!“

Když v poválečných letech tatínek dělal národního správce v místní truhlárně, už tam telefon měli, tudíž doma se žádný zázrak nekonal. I já, v předškolním věku, jsem uměl telefonovat a mohu to doložit. Bylo mi bylo převelice smutno. Trávil jsem prázdniny u babičky a tety v Mníšku pod Brdy. Chtěl jsem mamince říct, že mě to tady nebaví, že se moc těším domů. Jak jí to sdělit? Hledal jsem po bytě telefon, a když jsem jej nenašel, usoudil jsem, že nejpodobnější je mu elektrická zásuvka ve zdi. Nelenil jsem a milé zdířce sdělil své požadavky, tedy číslo, se kterým chci mluvit a čekal jsem. Hovor nepřicházel, a když už to trvalo dlouho, rozhodl jsem se se spojovatelkou důrazně pohovořit. Zbytek osazenstva pokoje zakročil. Jednak mi odepřel splnit snížení platu spojovatelky, a pak zamezil mému důraznému sdělení, co si o ní myslím.

Uplynulo pár let a jsou tu desítky programů různých televizí, počítačů a mobilů. To se pak jen těžko srovnává nás narozené v polovině 20. století s těmi, co přišli na svět v době počítačů, tabletů a telefonů. Jejich znalosti už předčí profesorské znalosti našeho mládí. Chci jen říci, že telefonování je celosvětovým hitem a často i měřítkem úspěšnosti. Já jenom doufám, že se uspěchaný svět nevrátí k telefonování a praktikám pravěku, když už jednou něco podobného udělal návratem k mechanickým hodinkám zavržením hodinek Quartz na baterku. Mechanické hodinky jsou dnes znakem elegance, úspěšnosti a mohovitosti klienta. Bateriové jsou považovány za znak nižší společenské kategorie, asi jako špinavé boty a neumyté vlasy.

Telefon byl i nástrojem mocenské politiky. Sloužil k vydírání lidí s jiným světonázorem. Těžko bych tomu uvěřil, ale vím, že to byla pravda, že stačilo málo a už jste mohli na Bellův přístroj zapomenout. Ta doba by se nikdy vrátit neměla…

Žádné komentáře: