sobota 12. ledna 2019

Nebe, peklo, ráj




Předem musím říci, že jsem si už vybral. Preferuji peklo. Snad i proto, že čerpám z časopisu pro podporu hraničářských škol z června roku 1937 „Našim dětem“.

Pekelný jícen, pekelná brána Ploučnice na Českolipsku patří a vždy patřila k tomu nejkrásnějšímu, co můžete na severu Čech vidět. Já si zmíněný kraj s Janou prohlédl z auta v pošmourném čase úterního odpoledne na Nový rok 2019. I to málo, co bylo vidět za okny auta, mi stačilo, abychom několikrát zastavili a šli se podívat, zda opravdu vidíme správně.

Jiné nedaleké Peklo se táhne od Zahrádek na sever a „Středem teče Robečský potok, výtok hercynského rybníka. U Zahrádek za Turbínových mlýnem se údolí náhle zužuje a scházíme do pěkného chodníčku, do vlastního Pekla, německy Höllen-Grund. Po obou stranách se tyčí do výše v pískovcové skály, z nichž mistři sochaři – voda, mráz a vítr vytvořili nejrozmanitější tvary. Po stěnách skal jsou rozvěšeny zelené koberce osladiče, kterého je zde ohromné množství. Suché oddenky osladiče se užívá v lékařství k vaření čajů proti kašli a chrapotu. Zajímavé jsou dále lišejníky, které tu na skalách žijí, krásné exempláře kapradin, volně rostoucí kanadské borovice. Ne nadarmo je Peklo (rok 1937) státní rezervací, a jako taková byla nějaký čas veřejnosti nepřípustná. Asi uprostřed je pěkná hájovna (rok 1937) s malou zoologickou zahradou. V kleci, vytesané ve skále, chovají velkého výra, mají tam také kolouchy, lesní kunu, lišku, ve skalních jezírkách krásné pstruhy a štiky. Rybáři by si libovali, ovšem ryby se tam nesmí chytati, jsouť soukromým majetkem, jakož i celé Peklo, rodiny zemřelého senátora J. Vraného. Zajímavá je také skalní jeskyně - snad kdysi útočiště obřadní síň Českých bratří, celá vytesaná ve skále. Pro změnu se budete moci projít i tunelem (asi) 30 metrů dlouhým, vytesaným rovněž zcela ve skále. Cesta Peklem je velice zajímavá, takřka na každém kroku vás upoutá něco jiného, rostliny, zvířena, přírodní krásy. Budete-li mít štěstí, můžete spatřiti na lukách u Roubic stádo ovcí, které tam pase ovčák se svým psem a budete se moci osvěžit i ovčím sýrem nebo mlékem.“ Tolik autentický přepis z novinového článku z roku 1937. Tomu se říká nefalšované Peklo v podobě před více jak 80 lety.

Odpoledne na Nový rok 2019 bylo silně sychravo a tudíž víc než nevlídno. Přesto jsme několikrát z auta vystoupili a četli popisky na skalách v údolí Pekla. A stálo to opravdu za to. Všude kolem nás můj oblíbený pískovec a z něho vše, co může a nemusí člověk postrádat. Sochy, umělecké portály, sklepy, tunely, skalní tajemství.

S čerty nejsou žerty… Nikde jinde než tady se nemohl narodit film, který pokaždé potěší. Jenom tady a v okolí mají čerti magickou moc vystrašit dospělého. Je to tu opravdu plné tajemností. Dýchá tu ze skal a z neznámých tajemných sklepení moc strašidel a kouzel. Jen se zastavit, zavřít oči a naslouchat zvukům, které nahánějí slabším povahám hrůzu z pekelných dolů kotlů, kde hříšníky čeká peklo, ze kterého mají pekelný strach.

Pokud se obloha vyjasní, je to tu opět plně lidské, pod kontrolou a turisté jsou tu opět vítáni. Využijte toho. Tady je Peklo i rájem na zemi, konkrétně pár minut ze Zahrádek, pár kilometrů z České Lípy. Přijeďte. Kdo to nezkusí, neuvidí.

Žádné komentáře: