úterý 22. ledna 2019

Nenašel by se u vás nějaký pohodový člověk?


           Partner, rodič, učitel, soused, co bydlí naproti - taky si jich pár pamatuji. To bylo v době ještě předpotopní, kdy děvčata nechávala škvrňata v kočárcích před krámy a sama uvnitř vesele bezstarostně nakupovala a máma mi řekla: „Jdi ven, vem si chleba s máslem a nevracej se až večer, až tady bude klid. Pak spolu budeme dělat úkoly“, a já šel a celé odpoledne, až do pěti do šesti hodin o mě nikdo nevěděl. A stejné to bylo u Reichlů, Kalenských, u Lanků, u všech ostatních. Bylo to báječné a nikdo jsme si toho tehdy nevážil. Svět kolem nás, ale i ten za humny byl nekomplikovaný. Doma jsme se všichni znali a za hranicemi to bylo o Rusku, Americe, o Němcích, co jsme vyhnali a oni si na to pomalu zvykali.

Jo, to byly časy!  A tehdy se rodili i lidé pohodáři. Báječné bylo mít je přímo v rodinách. Tací se nerozčilovali. Ne tolik, co předváděli jiní. Rodič cholerik, to byl pech. Tomu se bylo dobré vyhnout, našlapovat na špičky, nebudit, nekrmit, nezlobit. Hrůza vzpomenout! Četl klasiky a dovedl přitom na dítě řvát jako rozzuřený slon. Učitel, co dovedl sarkasmem dovést žáka až na prášky, sám zralý na blázinec. Ano, byl to konkrétní učitel, kdo patřil za mříže kosmonoského blázince. Takoví byli většinou sami zamlada šikanovaní a mindrák si léčili na slabších.

Pár jsem jich poznal za dva roky na vojně v „kopřivách“. Z kopřiv se šili naše vojenské kalhoty, saka, kabáty do roku 1967. Pak už vojáci, kteří narukovali po nás, dostávali uniformy z tesilu. Umělotina nekousala a nedepilovala vojákova stehna, takže jsme v těchto partiích přestali vypadat jako oholené slečinky.

I na vojně jsme občas potkali osla v zeleném, ale převážně to bylo o lidech, co o změny nestáli, o lidech pohodlných. Jó, doma u televize, v hospodě, u ohníčku v lese, na fotbale, to bylo jiné, tam se revoltovalo a dlouho až z toho nebylo nic. Co nám scházelo, bylo vyzkoušet si demokracii, kterou měli sousedé, zakřičet si hesla, která dělají svět jiný, o vícero barvách, které jsme neznali.

A tak jsme potkali tváře milé, srandovní ale i ty bez skrupulí, které nám pod rukama prodali továrny, vodu i lesy. Komunisté zůstali při tom, že svět je špatný díky sionismu, druzí volali po Češích, co by měli nakupovat jen Čechů. Mráz dnes nepřichází z Moskvy, ale z Teheránu a od těch, kterým štědře platí. Svět přestal mít rád dědouška Bezoušku, myšlení babičky Boženy Němcové. Pomalu se vytrácí být pohodový, jen tak klábosit. Dcera někdy zavolá, syn to vzdal. Jde to s námi od deseti k pěti. Kdo nemá auto, měl by se z vesnice odstěhovat, nemá si s kým promluvit. Bez auta je jako být bez ruky.

Vesnické školy jsou poloprázdné, rodiče vozí děti do škol s větší reputací, s většími možnostmi stát se úspěšnými. Kéž bych neměl pravdu a pohodový člověk se našel všude, ve všech profesích.

Žádné komentáře: