neděle 27. ledna 2019

Ryby, houby, kreslené vtipy


                Ryby nejsou má parketa. Měl jsem příbuzné ve Všeni u Turnova, jmenovali se Sedličtí. Ten nejstarší se rozhodl, že ze mě udělá rybáře. Bylo kde i na co chytat. Z ničeho nic jsem se stal majitelem postaršího bambusového prutu, sady háčků, naběráku a bůhví čeho ještě. Ani nevím jak, ocitl jsem sena břehu zatopeného povrchového dolu na lignit v Hrádku nad Nisou. Nic jsem nechytil, ztratil pojem o čase a navždy pohřbil myšlenku, že ze mě bude dobrý amatérský rybář. Nestalo se a plakat pro to nebudu.

Jednou jsem ten smutný příběh vyprávěl Vladimíru Renčínovi. Pochlubil se, že s rybařením má taky své zkušenosti. Hradečák se sklonem dolů k řece, kde chytal na splávek sedaje u vody a nic vtipného jej při tom nenapadlo, natož vtipy. Ty přicházely samy v nejméně vhodnou chvíli.

Tihle amatérští rybáři! Ryby už ani na Vánoce nemusí. Jo, houby, to je o něčem jiném. V tom jsme se s Vláďou Renčínem sešli. Dřív jenom praváky, čím dýl jsme do lesa chodili, došlo i václavky, na holubinky, na prazvláštní fialové a jiné kousky. Oba dva jsme doma zápasili s partnery, kteří ty nové, dosud nevídané houby odmítali jíst.

Houby. Je to radost znovu a znovu nalézat houbičku za houbičkou a ne jako v Rusku. Tam prý u těch velkých lesů stojí výkupny, kde houby vykupují po metrácích, hned je i vaří v sudech a na nákláďácích odvážejí na další průmyslové zpracování, asi jako když rybáři na mořích loví sardinky a hned je cpou do konzerv. Asi bych to doma v Čechách zažít ani vidět nechtěl. Už by to nebylo o sbírání. To je už jenom kosení trávy, trhání borůvek hřebenem. Nic se nemá přehánět. Všeho i toho nejlepšího se člověk přejí.

Vzpomínám, že nám českým studentům v 60. letech shodou náhod taky v Rusku servírovali k snídani den, co den, kaviár. Nikdo jej už třetí den nechtěl ani vidět, natož jíst.  Čeho je moc, to se přejí, zprotiví.

Ještě k vtipům, které člověk nevymyslí. To tehdy Vladimír nakreslil do Dikobrazu vtip, kde v textu použil čísla sportky, která jej napadla. Po čase dostal dopis, ve kterém mu starší paní děkovala, že si z Dikobrazu čísla opsala, vsadila do sportky a vyhrála třetí cenu. Žádala obratem poslat další čísla, že potřebuje vyhrát víc a koupit si na zimu uhlí. Vláďa Renčín se překonal a nějaká čísla jí poslal. Zda paní vyhrála nevěděl. Už se neozvala. A o tom ten náš svět je. O kráse, co chutná a nepřejí se. A to je velmi dobře. Všeho s mírou. Ryb i hub, malin, kaviáru i čokolády. Nepřehánět, do ničeho se nenutit, dát věcem volný průchod a nerozčilovat se. To život krátí a dělají se z toho vrásky.

Žádné komentáře: