pondělí 30. srpna 2010

Jeřábí vrch

Až vám někdo řekne, že běží na Jeřábí vrch, protože mu to za chvíli jede, vězte, že se nezbláznil. Tam, přesně na tom místě totiž stojí Hlavní liberecké nádraží.
Pozemky od Rochlice až po Stráž nad Nisou patřívaly velké předměstské obci Růžodolu, dnes třetí liberecké čtvrti rozkládající se mezi nádražím, Františkovem a Janovým dolem. V 16. století velkou část pozemků vykoupil hejtman libereckého panství Ulrich z Rozenfeldu a připojil je ke svému dvoru, který stával v okolí dnešního hotelu Česká Beseda.
Jeřábí vrch se poprvé připomíná v roce 1612 a místo, kde dnes stojí nádraží v roce 1856 -1859. Nádraží dalo podnět nebývalému stavebnímu boomu v širokém okolí. Železniční násep rozdělil Františkov na dvě části. Bývalé kino Sofia patřilo například ještě do Františkova. Výstavbě a růstu napomohla i nová tramvajová linka do Hanychova z roku 1912.
Drahé parcely ve městě vyhnaly investory za nádraží, kde se stále říkalo Na Jeřábu. S Jeřábem je spojen i název školy Na Jeřábu. Kolem roku 1908 byly všechny školy v centru Liberce přeplněny a tak se uvažovalo o výstavbě školy nové, za nádražím. Ta začala roku 1914 a byla ukončena během dvou let. Vyučovat se začalo už 30. ledna roku 1916. Do školy se vchází z ulice Na Bojišti, z ulice, jejíž název připomíná velkou bitvu z 21. dubna 1757, která se v těchto místech udála.

Žádné komentáře: