sobota 14. srpna 2010

Romantici

Nemusíte mít rádi svého souseda, který týden, co týden zapomíná umýt společnou chodbu ve vašem domě. Nemusíte mít v oblibě televizní reklamy, politika, který vám den co den z obrazovky tvrdí, že musíte šetřit.
Naučte se mít rádi krásné věci kolem sebe. Začněme vaší ženou, dětmi, příbuznými… Není to vždy jednoduché, ale vy jste stále lepší a lepší. Mít rád svět za okny, nákupy, své spoluobčany, svého psa, dopravní prostředky, zimu i mráz, podzim, ranní, neposypané klouzající chodníky. Řidiče auta, který vás málem přejel, postříkal vodou z kaluže, revizora z tramvaje, složenky, které platíte. Dost! Dost!
Mějte rádi umění, ale jen to, které vás osloví a kterému rozumíte. Nemusíte mít rádi lavičky, byť umělecké, které vám někdo podstrčil, sám si namastil kapsu a vám přitom silně znečistil sukni či kalhoty. To se raději ohlédněte a mějte rádi umělce – romantiky.
Mezi prvními českými výtvarníky, kteří se oddali romantickému kumštu malování, patří jistá Ludvík Kohl z Prahy, malující jako první rytířské sály, hrady, spoustu gotické parády a architektury. Ti druzí už byli odsud, ze severu Čech, z Chrastavy: Führich a Kandler a ještě Čermák a Josef Mánes.
Poslední dva, ač malovali romanticky chebské vraždění valdštejnských důstojníků, setkání Petrarky s Laurou v Avignonu, smrt Lukáše Leydanského, doufali nalézt i prvotního Slovana se všemi jeho domnělými cnostmi. Že ho hledali na Balkáně a na Slovači mi připadá romantické. Doma neuspěli, nikoho nenašli?
Ti dva první, z Chrastavy, to neměli až tak jednoduché. Mluvili doma německy. Přesto je češství a česká báj poznamenaly. Jinak to ani nemohlo být. Přes poustevny a zříceniny se dopátrali k hrdinům a hrdinským pověstem. Přidejte si, prosím, k tomu ještě ty krásné české scenérie, Trosky, Blaník, hory a lesy, Prahu, české řeky, husitství a české exulantství. Odsouzence, ztracence, náboženské blouznivce, alchymisty, hvězdáře, dívky, které prodávají sebe i krásné květiny. Města, kde leckterá tmavá zákoutí vás omámí dobovým nábojem, melancholiky, vybájených či skutečných příběhů. Popraviště s odsouzenými, hrdinné okamžiky, zrození lidí, smrt koní. To vše na vás čeká, když řeknete průvodkyni v galerii, že hledáte romantiky. K těm prvním u nás patřili Führich a Kandler z blízké Chrastavy, města plného romantiky.

Žádné komentáře: