pondělí 30. srpna 2010

Velmož, Jan II. z Donína

Pokud chcete poslat dopis skvělému pánu, Janu II. z Donína, pak ani neshánějte poštovní směrovací číslo. Jan II. z Donína přezdívaný Halíř, na své tvrzi v Machníně, už nesedí. Nesedí tam už hodně dlouho, takže se už ani moc dobře nedá najít místo, kam by si malý velmož pověsil poštovní schránku a kam by mu machnínská pobočka České pošty doručila psaní. Tvrz, na které sídlil, po něm též přezdívaná Halířova tvrz, zanikla už za husitských válek, v době prohrané bitvy U Machnína známé topením zajatých husitů v Nise a jejich upalováním v téhle sympatické obci pod Ještědem, na půlnoční straně od Prahy.
To, v čem Jan II. z Donína žil, nebylo větší než šedesát metrů dlouhý a třicet metrů široký ovál. Žádný mimořádný luxus, mramor, vykládané koupelny a hluboké vany. Se synem Jakubem, když se psal rok osmdesátý, jsme našli to, co odhodili o deset let dříve archeologové: zbytky keramiky, ohořelé cosi, snad i něco od železa. Nic víc a vše tak z 15. - 16. století. Sparťanské vybavení domácnosti.
Pokud tu budete a začnete se shánět po tom, co zbylo po Janu II. z Donína či lépe z jeho tvrze v Machníně u nádraží, spíše si všimněte, co vše vám brání v nálezech. Tovární haly, navezená ornice a stromové nálety. Přesto se nedejte odradit a hledejte tvrz z roku 1353. Někde tu musí být. Nad hřištěm. Naproti nádraží. Když nic, tak nic, ale běžte dál, podél trati navštívit podobný relikt, zříceninu. Hrad, který po letech snad už ví, komu patří, Hamrštejn, odkud vládli hamižní aristokrati Liberci a jeho okolí.
To už je hezkých pár let, ale vlak tam zastavuje. Sice tak jeden z deseti, co kolem projíždějí, ale... Obě dvě tvrze sloužily jako strážní, jenže dnes už z nich není strážit co. Svět se posunul do měst, co nejblíž k obchodům s čímkoli.
Nechme spát oběti husitských válek i ty, co strážili Jana II. z Donína, včetně pana purkrabího Dachse z Hamrštějna. Ať tiše spí a zpytují svědomí. Má to i své výhody. Pošťák se za nimi nemusí trmácet do kopce na Hamrštejn ani do výkopů Halířovy tvrze.
I tak si myslím, že byste měli přijet do téhle středně velké obce. Machnín vás uvítá. Obec, která neví, zda je víc vesnicí nebo třicátou třetí částí Liberce.

Žádné komentáře: