neděle 8. srpna 2010

Za plotem

Taky vás to rozpálí do běla? Mě tedy ano. Je neděle a za plotem, za zamčenou bránou stojí houf turistů a chtějí dovnitř. Za plotem Kostela sv. Kříže na Malém náměstí v Liberci, stojí opravdový skvost. Socha Panny Marie, barokní sousoší z roku 1719. Kam se na něj hrabe kašna s Neptunem, kterou nám radnice několik let tajila a před komunálními volbami slavnostně vrátila.
Dost o politice a zviditelňování politiků! Vraťme se k těm, co stojí před zamčenými vraty kostelní zahrady, která bývávala přístupná všem. Však i socha, nebo lépe sousoší, mělo důstojné místo na Sokolovském náměstí. Bejvávalo! A přitom jde o čisté, nefalšované pískovcové baroko, kterým se chlubí kdekteré město. Ta „lepší“ a bohatší města dbalá svého půvabu takové „morové sloupy“ opravují, nasvěcují a především se jimi chlubí. Však ti turisté, kteří přešlapují za Křížovým kostelem v Liberci, vědí, co fotí, ale spolu se mnou nevědí, proč k soše nemohou. Asi si pan farář po obědě pospal a nemohl jim jít otevřít.
Co je to za „politiku“ tajit takový skvost? Zamknout a nikoho k němu nepustit. Kterépak volby dokáží tohle skvostné baroko vrátit na Sokolovské náměstí? Který politik nám bude tvrdit, tak jako primátor, kolikže let usiloval o navrácení zpět? Ať je to třeba účelové tvrzení, jen když sochu vrátí tam, kam patří. Pokud k tomu přívažkem ještě zvolí nějakého toho poslance, budiž, musí-li to být. Odjkživa účel světí prostředky. Proč bychom se nenaučili novým způsobům sponzoringu, jen když cílem bude ozdoba města, přívětivější než ty, které „zdobí“ město.
Když už nemůžeme mít moderní umění, třeba z bronzu, pak se vraťme k tomu, co nemůže zklamat. K pískovci a baroknímu umění. Nemusíme je kupovat. Stojí za humny Křížového kostela. Chtělo by to ale jednat, protože stát se může ledacos. Někdo může koupit kostel i se zahradou a pak se budeme divit. V Liberci je tolik institucí, které by mohly přispět, ale my musíme čekat, až stárnoucí politici budou potřebovat naše hlasy. A taky se dozvíme, kolik let musel bojovat, než sám sebe přesvědčil, aby socha opět stála. To už tu bylo, už jsme se zasmáli, ale, pokud to v Čechách jinak nejde, budiž... Hlavně, když se baroko vrátí a plot zmizí.

Žádné komentáře: