čtvrtek 13. února 2020

Au, autogramy




Podpisy slavných, méně slavných, hvězd a hvězdiček na hvězdném nebi. Korespondence s adresou. Komu z významných je doručit? Je to složité a často jen zírám, že i slavní měli své neduhy. Děti, o které se báli, názory jiné, než měli ostatní. Jsem sběratel a autogram je pro mne okno do světa V.I.P., seznámení se s dobou, o které nevím mnoho.

Autogram je podání ruky na cestě tmou. Kdo chce vědět víc, musí počítat s tím, že trvá celá desetiletí, než sběratel pokročí. Je to i otázka peněz, ale to už není naše staré sbírání, hledání i poznání. To je na našem sbírání nejhezčí.

Obrázek doby, ale i současnosti. Našel jsem korespondenční lístek v roce 1922 ne z Frýdlantu, ale ze zámku Grabštejn u Hrádku nad Nisou psaný francouzsky Clam-Gallasům. Podobný koresponďák došel na adresu kanceláře hraběti Andrassymu v zámku Zahrádky u České Lípy. Z této oblasti mám víc korespondence Clam-Gallasů, kterou posílali svým šlechtickým přátelům. Zajímavá je i korespondence bývalého gruzínského knížete Čcheidzeho, který v Československu žil od doby, kdy musel opustit Gruzii ve 20. letech minulého století.

Úplně z jiného soudku je pohlednice profesora Hrozného z syrského Aleppa slovutné kanceláři dr. Šámala v Praze, na Pražský Hrad. Korespondenční lístek na adresu Prof. Heyrovského, pohlednice F. X. Šaldy poslaná choti lékaře, paní Cébeové v Mníšku pod Brdy. Korespondence spisovatelů, herců, malířů… Jen namátkou: Cyrila Boudy, mistra Zrzavého, spisovatele Valentina Bulgakova, bratří Čapků, Olgy Scheinpflugové, Josefa Lady, Růženy Naskové, Jana Wericha, A.C. Nora, E. v. Danikena, Zity Kabátové, Lídy Bárové.

Zajímavé jsou podpisy herců z  natáčení filmů za hranicemi, třeba v Jugoslávii, v Polsku, Mongolsku z 50. a 60. let minulého století, operních hvězd - na programu Rusalky, Eduarda Hakena z 11. května 1954 u nás v Liberci.  Spousty podpisů celých sportovních výprav našich reprezentantů v zahraničí. Fotbalistů, atletů, volejbalistů, hokejistů, skokanů na lyžích. Všechno to jsou obrázky společnosti lidí jednoho století malé zemičky, uprostřed Evropy.

Dotýkáte se v osobní rovině něčeho, co je často soukromím konkrétního člověka. Svým způsobem pronikáte někam, kam vás nikdo nezval, kam vstupujete bez pozvání. To vše má chuť zakázaného ovoce. I proto to možná děláme. Sbíráme. Sbírám čistě amatérsky něco, co mi dává energii. Podpisy, korespondenci těch, co uvízli v mé pasti. V krabici osudů známých lidí.

I to je sbírání, které přináší radost. Odpočinek od problémů, které stále řešíme a nevyřešíme. Budiž nám i jeden autogram lékem, skleničkou dobrého pití na cestě ke štěstí, k tomu, abychom pookřáli a byli obyčejnými lidmi…

Egon Wiener

Žádné komentáře: