úterý 11. února 2020

Největší, nebo jen jeden z řady



                Co dnešní mládeži říká jméno Julius Fučík? Narodil se v roce 1903, popraven byl nacisty v Berlíně roku 1943. Julius Fučík byl novinář, literární kritik, bojovník proti fašismu, autor knihy „Reportáž psaná na oprátce, narozený v Praze na Smíchově. Jméno dostal po svém kmotru, českém hudebníkovi, autoru Lidových skladeb. Maminka byla švadlena, tatínek soustružil v továrně a byl velkým ochotníkem. Za divadlem se i s celou rodinou odstěhoval do Plzně. A tady začala kariéra novináře, člověka, kterému nic nebylo cizí.

                Do komunistické strany vstoupil po jejím založení v roce 1921, když mu bylo 18 let. Psal angažované články, později i knihy, ty především z  pobytu v Rusku, v Sovětském svazu. První kniha reportáží vznikla ze čtyřměsíčního pobytu v zemi, která měla za cíl vybudovat beztřídní společnost – „ V zemi, kde zítra již znamená včera“.

                V letech 1934-36 pracoval jako dopisovatel Rudého práva. V té době vznikla i jeho další kniha „V zemi milované“. Po zákazu KSČ a po mnichovském diktátu se skrýval v ilegalitě. Neustále byl hledán gestapem, proto se skrýval pod jménem profesor Horák. V dubnu roku 1942 byl zatčen.

                Vězněn byl na Pankráci, kde začal psát knihu „Reportáž psaná na oprátce“. Dokončil ji měsíc před tím, než byl odsouzen k smrti. Z Pankrácké věznice byl její text vynášen tajně, list po listu.  Po osvobození byla přeložena do 86 jazyků a dočkala se asi 300 vydání. Je zakončena výzvou určenou všem: „Lidé bděte, měl jsem vás rád“.  Životní postoj a smrt autora daly minulému režimu do rukou silnou zbraň, návod pro všechny, jak nesejít z cesty, být oddaným a věrným, žít v odkazu velkého přítele Sovětského Svazu.

                Život má více barev, než jen jednu a být hrdinou ani v minulé době už tolik netáhlo. Symbol národní hrdosti vyšuměl do ztracena a z ikony se stala nafouknutá bublina. Především pro mladé Fučíkův symbol a vzor chování přestal být návodem, jak žít a proč umírat. Čím dál byla společnost od druhé světové války, tím obtížnější bylo odkaz národního hrdiny uchovávat svěží a stále zelený. Hrdiny a vzory se staly hvězdy šoubyznysu, sportovci, úspěšní, kteří zázračně zbohatli. Těm se chtějí lidé podobat. Jejich životy nabízí bulvár a většina médií jako jediný správný a úžasný.

                Fučík se zařadil k těm, kteří bojovali o naši státnost, svobodu a měl by být v podvědomí každého, kdo zná a orientuje se v dějinách 20. století. Byl člověkem zásadovým, ochotným za své ideály položit i život. Ne všichni dnešní velcí lidé dosahují jeho morálních hodnot. Ne všichni žijeme ideály, které jsou srovnatelné s těmi, za které položili život lidé, jako byl Julius Fučík. Jeho život je stále příkladem, jak život nepromarnit. Čest jeho památce.

Egon Wiener

Žádné komentáře: