sobota 15. února 2020

Malvína to nevyhrála


   

Bylo mi 25 let a užíval jsem si, jako každý jiný v mém věku. Psal se rok 1972 a v Liberci se koncem července konalo v pořadí už desáté závěrečné kolo soutěže populárních písní, „Písničky pro hvězdu“. Slyšeli jsme 67 nových písniček. V poslední části soutěže bylo sedm zcela nových v provedení nejpopulárnějších zpěváků té doby. Vše byl přenášeno k poslechu do rádia na stanici Hvězda.

 Patřil jsem mezi ty šťastné, kteří byli přímo v sále Parku kultury a oddechu, kde probíhalo natáčení, mezi zaměstnanci libereckého Textilkombinátu, kteří, už nevím proč, patřili k těm, co měli to štěstí vidět hvězdy naší populární hudby naživo. Karla Lišku, Karla Štědrého, Karla Gotta, Jitku Molavcovou, Helenu Vrtichovou, Jirku Štědroně, sestry Bláhovy. Karel Gott se už tehdy těšil značné popularitě, ale tenkrát to v Liberci nevyhrál. Porota hodnotila víc písně a nikoliv interprety.

 Na prvním místě se umístila písnička zpívaná Jitkou Molavcovou „Vzpomeň si, růže“, druhý skončil Jirka Štědroň s písní „Na komíně sedával čáp“ a teprve až na třetím místě zabodoval Karel Gott s písní „Malvína“ spolu s další písničkou „Vzdušné zámky“, kterou interpretovala Helena Vrtichová.     Řada obdivovatelů Karla Gotta chtěla, aby odzpíval samostatný koncert v Liberci. Se zpěvákem jednal osobně ředitel PKO pan Milan Diviš, ale odpověď zněla, že to nejde. Zpěvák, tehdy vystupující v Liberci, už byl jednou nohou i se svou kapelou v Rusku. Jeho dlouhodobý pobyt v zemi Sovětů byl naplánován už dlouho před vystoupením v Liberci. Slíbil, že až se vrátí, určitě své fanoušky potěší a vystoupí na samostatném koncertě.

Osobně si myslím, že třetí místo v tak banální soutěži nebyla ta nejlepší pozvánka. Bůh ví... Božský Kája nám to už nepoví, pan ředitel Diviš z PKO už taky ne. Hrají oba tam nahoře karty a Liberec jako takový má dnes jiné starosti.

Ještě před oním soutěžením jsem byl v Liberci v PKO v amfiteátru na vystoupení Sylvie Vartanové a Johny Hallydaye. To bylo asi to nejlepší, co v té době bylo v Liberci k vidění. Byl jsem tam tehdy už podruhé. Poprvé, když mi byly asi 3 roky s maminkou a s půlkou Liberce na původních Alexandrovcích. Pro ně se vlastně to přírodní divadlo - amfiteátr PKO v Liberci stavěl. I o tom byl život ve městě pod Ještědem v mém milovaném Liberci.

Egon Wiener

Žádné komentáře: