čtvrtek 13. února 2020

Vajíčka, jak prosté, posté




Domácí, nebo z velkochovu? Že se ptám! Jsou jako cibule, sůl, nebo tuk na pečení. Pořád je jich třeba. Jsem z vesnice, ale slepice jsem vídal jen přes plot u sousedů. Dlouho jsme žili v podnájmu, později ve vlastním domku, ale zase žádný výběh. Slepice musí prostor pro hrabání, to jsem si později ověřil. Řekne se hloupá slepice, ale i ona ví svoje.

Maminka mi dala pytlík od mouky a řekla: „Sedni na kolo a jeď k paní Sedláčkové pro deset vajec.“ Dotyčná bydlela na konci vesnice směrem na Chrastavu, u břízek. Vajíčka měla moc dobrá a maminka jiné nikdy nechtěla. Sedláčková byla Němka a měla za muže Čecha, asi jako polovina všech okolních sousedů. Byla to typická poválečná česko-německá rodina.

Zpět ke slepicích. Tam u nás se jim dařilo. Tehdy byl povinný výkup vajec i od jednotlivých soukromníků, chovatelů slepic, ale i tak se čas od času stávalo, že místní rozhlas vyzýval neplniče k plnění. Byla to jiná doba a co vím, nikdo se ničemu nedivil.

Vajíčka mě provázela životem. Vařená natvrdo do školy, jako svačina na školní výlety, jako součást studené stravy vojáků dvouleté prezenční služby. To už jsem je tak moc rád. O Velikonocích jsem míval vajec plný košík. V následujících dnech se vajíček všude válelo habaděj. Často se vyfouknutá, obarvená vajíčka přivazovala na březové větvičky a ty se dlouho uchovávaly ve vázách. Rovněž se věšely na májku, kterou starší kluci stavěli v takovém údolíčku naproti Braunerovým. Později, ale ne vždy, už byla vajíčka na pultech běžnou záležitostí.

Ještě nedávno byla drahá. Problém byl i v tom, jak je velkokapacitně vyrábět, jaké pohodlí slepičkám poskytnout. Patří k těm, které ochránci přírody milují, jako dříve třeba činčily, norky, polární lišky. No, nevím, asi k nim zrovna nepatřím, protože podle mého jde o extrém, který ruší cirkusy a ze lvů a tygrů dělá obětní beránky.  Nevím ale, zda jednou nebudou v podobné situaci i žáby v potoce, ryby v rybníce. Světem se pohybuje jistá Gréta a ta všude ukazuje své mozolnaté srdce, dští síru a plameny na všechny, co jedí maso a vypouštějí plyny.

Že jsme jí prý vzali dětství. Schází jí podle mého soudu bílek a žloutek, možná i vajíčko s překvapením. Děvče je asi trochu na hlavu a dělá to, co jí poroučejí rodiče. Dá se to léčit. Taková smaženice ze čtyř vajíček, sůl, kečup a chleba s máslem, dělá divy, léčí nechutenství i zarputilce. Po žloutku rostou i prsa, a to jí asi vadí, že dívenka nemá vůbec žádný. V tom bude kouzlo nechtěného. Jezme vejce natvrdo. Máma, táta, dcera, syn, budeme mít na benzín…
Egon Wiener

Žádné komentáře: