pondělí 17. února 2020

Čas smutku, čas radosti




                Je mi občas smutno, když něco, někdo odchází. To se pak stýská. Nejvíc po nejbližších, po rodičích, dětech, sourozencích, příbuzných a známých, spolužácích, sousedech. Po lidech, kteří odešli, kteří se nevrátí. Stýská se nám po pejscích, kočkách, andulce, nebo po kanárkovi, želvě, po všech, co nám přirostli k srdci, po všech, kteří nám dělali radost.

                V té další kategorii smutníme po věcech, po něčem, co odvál čas, po době, kdy jsme byli mladí, kterou známe z hodin dějepisu, z vyprávění pamětníků. Nehodlám bloudit a vodit vás po hřbitovech. Snad jenom, proč tolik lidí volá po starých časech. Proč je srovnávají s časem reálným, ve kterém žijeme, který se jednou stane časem minulým? Záleží na naší paměti, která je zranitelná, schopná potlačit cokoli, co bolelo, na co nechceme vzpomínat. A tady dostávají navrch interpreti, co vidí svět po svém, každý z jiné strany barikády, tak nějak, půl na půl. A bylo tak tomu vždycky.                 V antickém Římě, na závodištích v koloseích podle barvy oblíkání, dresů soutěžících závodníků, ti v ochozech fandili svému favoritu. Dnes je často „potřebné“ podpořit toho, komu fandí nadřízený, šéf, který zaplatil předvolební guláš, buchty, balónky, reklamní tašky, propisky. Vše s logem té nejlepší strany. A to je ta třetí volba, proč smutnit, když nikdo neplní své předvolební sliby. Svět už pak není, tím, čím by měl stále a ještě být. Ostrovem, který jsme si vysnili, blízký našim dětským přáním.

                O tom, jak málo reálná jsou naše přání spojená se spolužáky na setkání s nimi po mnoha a mnoha letech. Tehdy, v dobách dnes už prehistorických, jsme měli všeho relativně dost. Svět nám byl otevřený a jako kniha a ležel nám u nohou. Chutnalo nám, rodiče nás živili, maminky žehlily a praly pionýrský šátek i svazáckou košili. Co nám scházelo? Skoro nic, poslouchali jsme rádio Laxemberk, někteří z nás čichali toluen, kouřili, pili alkohol. Strach jsme, my kluci měli jen z toho, že nás odvedou.

                Dva roky v kopřivách, které zažehlené v zelených uniformách kousaly a obrušovaly stehna na nohou, jako holkám depilační snažení. Můj vojenský útvar zněl Milovice, tanková divize, zdravotní prapor. V. ú. 6154. Nic víc, kvůli utajení. Nebyl čas na smutnění. Na svět přišly Husákovy děti a z nás se stali jejich rodiče. Chodili jsme na brigády, stavěli sámošky, mateřské školky, koupaliště.

                Smutněte, když nevíte, kam dřív skočit! Dnes se vracíme k hodnotám, co zůstaly za našimi zády. Pochopí naše děti, že jsme tehdy nebyli zbyteční? že jsme jim vyšlapali cestu, po které dnes kráčí, kdy se mají lépe, než jsme se měli my? Dnes mluvím o podobném s mými rodiči přes mramorovou desku na hřbitově u kremáku i já. Hledáme řešení, jak říct dnešním dětem, že nic není zadarmo, že za všechno se platí. I za čas radosti…

Egon Wiener

Žádné komentáře: