úterý 11. února 2020

Napříč libereckou nemocnicí




                Ono se řekne špitál... Všechno už tu jednou bylo. V roce 1500 n. l., a to je už je už hodně dávno, byla v Liberci lazebna s programem pouštění žilou a řezání kuřích ok. Potom přišla Kateřina z Redernu a založila špitál pro 12 nemocných s nezbytnou kaplí. Zde léčili lékaři a ranhojiči, žádné ženy. Ranhojič, lékař a později i fyzik. Jaký byl mezi nimi rozdíl? To by mě taky zajímalo.

Špitálu byl blízko i chudobinec, rovněž vždy s několika lůžky. O dvě století později růst města postavil magistrát před hotovou věc, postavit něco nového, modernějšího.  Stávající chudobinec byl něčím, co se podobalo hlubokému středověku, a ne době páry a pokroku. V Liberci, ve městě s průmyslem, který neměl v monarchii obdoby rostla nová nemocnice jako z vody. Napomohla tomu významně i veřejná sbírka.

Špitál byl pojmenován po místodržiteli v Čechách, velkovévodovi Štěpánovi a měl 13 větších a 3 menší světnice, celkem s 80 lůžky. Jak to tak už bývá, v provozu byly pouze 2 místnosti, každá se 6 lůžky. Scházely peníze na provoz. Stále stejná písnička.

Správu ústavu v té době tvořil dvacetičlenný výbor s deseti náhradníky, kteří volili ze svého středu tříčlenné ředitelství, pokladníka a kontrolora. Lékařská péče byla zabezpečena tím způsobem, že lékaři, kteří pracovali ve městě, se dobrovolně zavázali po dobu jednoho roku bezplatně léčit v nemocnici. V péči o nemocné se denně střídali jeden lékař a jeden ranhojič. Ošetřovatelkami se staly sestry Kongregace milosrdných sester svatého Karla Boromejského z Prahy. Denní poplatek činil 20 krejcarů, nemajetní platili 12.

 Špitál se choval jako soukromý, k ošetření přijímal jen liberecké občany. To se změnilo až od roku 1859, kdy se nemocnice začala rozvíjet současným směrem. Vznikala specializovaná pracoviště už podobná současným.

Naše okresní, později krajská nemocnice je dnes největším pracovištěm v celém Libereckém kraji. Počet budov, je tak veliký, že se stává bludištěm a parkování uvnitř areálu noční můrou všech, kteří přijedou autem. Pro pacienty bylo mnohem lepší a personál by to určitě uvítal taky, kdyby se mohl pohybovat v koridorech, nad úrovní vozovky, nad cestami a cestičkami mezi jednotlivými pavilony. Je to až o život vyhýbat se autům, když není kam. Liberecká nemocnice se bude dál rozvíjet, ale jen těžko bude řešit právě tenhle problém. Problém, jak se pohybovat areálem a nechat se přejet autem, které hledá místo k zaparkování v zádech s krásnými pavilóny nové liberecké nemocnice ...

Egon Wiener

Žádné komentáře: