pondělí 17. února 2020

Píše se rok 1972 - ve sportu




                16. zimní olympijské hry v Sapporu roku 1972 byly Libercem, kde jsem tehdy bydlel, zastoupené, tak jako nikdy před tím ani později. Jan Fajstavr, St. Henych, T. Kučera, R. Hohnl, L. Škoda, M. Bělonožník, Š. Olekšák. Ti všichni se mohli hrdě hlásit k tomu, co se naučili v liberecké Dukle, tak jako olympijský vítěz J. Raška a Zb. Hubač, díky trenérovi Zdeňku Remzovi. Svá vítězství měli před sebou, Josef Supltík, P. Ploc a Láďa Žižka.

                To byl vskutku rok velkých zimních událostí, které byly inspirací pro další léta úspěšných zimních sportů v oblasti na dohled ze zasněženého Ještědu, Jizerských hor a Krkonoš. Velkou událostí byla i Jizerská padesátka roku 1972, Memoriál expedice Peru 70. První výstřel 30. ledna v 9.00 hodin byl povelem k minutě ticha, k pietě a vzpomínce na ty, kteří závod zakládali a bývali pravidelnými účastníky. Na ty, kteří na cestě za naplněním životního snu byli v Peruánských Andách smeteni smrtící lavinou. Zahynulo pod ní šestnáct horolezců, z nichž většina byla od nás z Liberce…

                Druhý výstřel byl pak už pokynem pro 2039 zavodníků ke startu závodu, který byl, jak psal i dobový tisk, slibem do budoucna být „národní lyžařskou poutí. Už motiv závodu „Kdo dojede v limitu, je dobrý!“, měl tehdy jasně říct, že Jizerská padesátka nechce být jen procházkou Jizerskými horami, ale i prověrkou výkonnosti. K tomu měly sloužit i limitní tabulky. Od toho se později upustilo, ale pro rok 1972 a další nejbližší, to byl velký cíl.

                Padesátka je, byla a bude lyžařský, běžecký závod pro všechny i pro ty, kteří limity nesplní, závod nedokončí. Nejrychlejšími závodníky roku 1972 byli lyžaři z východního Německa (NDR), potlesk však patřil všem. Vítězům, kteří podali obdivuhodný výkon i těm posledním. Potlesk patřil i liberecké Evě Novotné, manželce jednoho z tragických zahynulých horolezců. Patřil všem, kteří se vydali na trať, všem, co dojeli do cíle. Patřil by i pracovníkům podniku Výpočetní techniky v Liberci, kteří se starali o kompletní zpracování výsledků a především pořadatelům, horolezeckému oddílu Lokomotivy Liberec.

                 Takový byl začátek roku 1972 v zimním sportu u nás na Liberecku. Úspěšně si vedl Stadion Liberec v hokeji. Právě v těchto dnech zmasakroval na domácím ledě VTŽ Chomutov.

                Bylo mi tehdy 25 let, hodně jsem toho zapomněl, ale na Zimní olympijské hry v Sapporu a jednu z prvních Jizerských padesátek zapomenout nemohu.

Egon Wiener

Žádné komentáře: