sobota 15. února 2020

Jak jsme vnímali Jizerky před 60 léty?




Jizerky, hory za našimi zády, za dveřmi. Spolužákův táta byl náčelníkem tamní horské služby. Pan Vele byl příjemný chlapík. Mě lyžovat nenaučil, ale synátora k lyžování měl už od útlého dětství. Byla to doba, kdy chalupa v Jizerkách stála nic, nebo pět stovek. Ta nejdražší i s plným historickým vybavením byla za tisíc.

Chodil jsem do školy na Husově ulici, která je stále tou nejbližší spojkou z Liberce do Jizerských hor. Když naše škola měla celodenní pěší výlet, sportovně-branný cíl byl na úpatí hor u České chalupy, pro ty nejzdatnější Bedřichov. Z té doby si pamatuji Jizerské hory jako horskou chatu Smědavu (1961), kde jsme jako žáci 9. třídy týden v jejím okolí sázeli do "věčné zmrzlé" půdy sazenice lesních stromků. Byl květen a zima jako v Rusku.

Nedaleko Smědavy je přehrada plná pitné vody, dnes střežená dnem i nocí jako oko v hlavě. Tehdy, před 60 lety byla volně přístupná ke kempování při březích, k pálení ohňů, chytání ryb. Tehdy jsme ji s kamarádem Rudou přeplavali napříč bez ztráty kytičky. Je ale pravda, že Rudova teta Erna plavala na nafukovací matraci hned za námi, aby nás mohla zachránit, pakliže bychom dostali křeč a mohli se ve studené přehradě Souš-Dareé utopit.

Paní Erna byla vůbec zajímavá osoba, možná zajímavější než celé tehdejší Jizerky. Byla mladá, krásná a svobodná, což se nám klukům líbilo. Patřila k těm, co malovali turistické značky. Pokaždé jenom tři proužky barvy, ale když nám řekla, šli jsme s ní, jako, že jdeme na pomoc. Ona byla ráda a my poznali tehdy ještě dost opuštěné Jizerky, studené, mokré, bez človíčka. Šel jsem jednou v neděli sám dolů ze Smědavy do Bílého potoka na vlak a nepotkal jsem vůbec nikoho. Žádné auto, někoho na kole, pěšího, vůbec nikoho. Později se to všechno změnilo. Polorozpadlé roubenky už nebyly k mání, místní Němci postupně umírali, nebo se stěhovali k dětem do městeček v okolí, za svými do Německa.

Osobně jsem se stýkal s legendami těchto hor. S nahluchlým Emilem Novákem, s Gustavem Ginzelem a mnoha dalšími, kteří přispěli k tomu, že Jizerky obživly a staly domovem lyžařských lidí, co mají rádi přírodu. Stromky, které jsme sázeli před šedesáti a více léty, pokud je nezničilo sucho, voda, zvěř, které je kolem všude plno, vyrostly ve slušné velikány. Pokud je nesežral kůrovec, jsou zralé k tomu, aby udělaly místo novým, co přijdou na jejich místo. Tomu se prostě říká, koloběh života a ten se nevyhýbá ani nám, natož velkým krásným stromům v horách Jizerských. V kraji země kdysi půlnoční, v Záhvozdí, na konci Čech, na konci Českého království.

Egon Wiener

Žádné komentáře: