sobota 18. ledna 2020

Cesta autem




Auto, letadlo, chytrý mobilní telefon, televize, laparoskopické operace. Asi v tomto pořadí si dovolím postavit v řadě za sebou největší úspěch člověka moderní doby, posledních 150 let. I když právě auto je něco, co se vskutku povedlo. Pokaždé, když jedu autem myslím na to, co bylo před ním. Jak se cestovalo.

Auto je pro mě, který v 21. století nemá řidičské oprávnění, něco, bez čehož nemůže žít. Sednu si vedle řidiče a za dvě hodiny cesty autem jsem tam, kam se dříve jelo koňmo nejméně celý den. A dostavník, nebo koňské sedlo byly na dlouhé cestě víc než utrpení, mučení. Nebylo jiného cestování. To nemluvím o těch, kteří se trmáceli po cestách necestách v dobách války s vidinou, že záleží i na koni, zda se vám podaří tu štrapáci vůbec přežít.

Vzpomínku si zaslouží i ti, kteří bez auta museli projít napříč kontinenty Ameriky, Austrálie, Jižní Afriky, Sibiří, pampami Jižní Ameriky, dálavami Ruska. Bez auta, koňmo, pěšky, maximálně lodí po řekách.

 Auto bylo i o našem cestování prvními auty z Mladé Boleslavi, auty z Liberce o něco dřív. Auto, které se podobalo spíše kočáru bez koní. Liberecké auto Theodora Liebiega a zase jiné auto, se kterým ještě za Rakousko-Uherska jezdila moje babička. Auto ve službách hasičů, nákladní auto, obojživelné auto, auto jako zelený anton, ve službách armády, Červeného kříže, auto zločince Alkapona. Papamobil svatého otce, auto značek Ford, Mercedes, Fiat, Škoda, Saab, Renauld, Rols Roy. Byly těch velkých i malých firem, co vyráběly auta na stovky.

Bez střechy kabriolety, limuzíny. Sedadla v kůži, dřevěná potažená vikslajvantem. Potahy a vychytávky, které dělaly cestu autem víc a víc snesitelnější. Dnešní auto je s tím, které jsem poznal ve čtyřicátých a padesátých letech 20. století nesrovnatelné. Zůstal jen volant a čtyři kola. Bůhví, jak bude auto vypadat za 40 let. Čím ho budete krmit, co nebude muset mít?

Bude to ještě auto? Nebude těch aut najednou moc? Budou se lidé vracet k vlakům? Bude elektřina tím správným mediem, na které se bude jezdit? Jak málo bylo aut za mého mládí! Dnes má auto snad každý. A řidič, co bude mít za práci? Auta prý budou jezdit bez řidiče, který šlapal na plyn, na brzdu. Pokud ano, co přijde po autu? Nebudeme se vracet ke koním?

Auta mám rád. Mají krásné karoserie, barvu, pěkná sedadla a dnes i navigaci, asistenty na cokoli, ale má přítelkyně si na tyhle skryté asistenty stěžuje. Auto – je zázrak, fenomén, který mě poveze jednou i na poslední cestě. Doufám, že to nebude tak hned. Jezdím autem pokaždé rád, bez výhrad. Z toho, co tvrdím, neslevím. Auto je zázrak a nechci se vracet k cestám koňmo, ke koním. Ať žijí zážehové motory!

Egon Wiener

Žádné komentáře: