sobota 18. ledna 2020

Velký malíř Liberce a jeho krásného okolí




Naston, Naston… Kde jsem to jméno slyšel? Liberecká galerie rok 71.  dvacátého století, zhruba tak před padesáti léty. Výstava malíře našeho kraje, k nedožitým pětaosmdesátým narozeninám Josefa Nastoupila. Byl jsem tam a odcházel ohromen. Náš člověk, Liberečák každým coulem a uměl! Být v Praze, byl by prvním mezi nejlepšími.

Byl skromný, ale nemusel. Uměl to, co se ostatní dlouze učí, byl opravdu nejlepší. Pár vět mu dlužím a zaslouží si, aby je slyšeli i ostatní. Mám doma na zdi pár jeho černobílých grafik starého Liberce. Neznám hezčí.

Narodil se jako každý, zajímavý to začalo být až pak. Narodil se v Liberci, vyučil lakýrníkem, ale malování bylo silnější. V roce 1908 odešel do Belgie a začal studovat umění malby, později to zkusil v Paříži. Živil se tím, co prodal. Už tady to byl černý lept, grafika, která jej úplně pohltila. Byl osvobozen od vojenské služby ze zdravotních důvodů, dostal modrou knížku a v Liberci si zřídil grafickou dílnu.            Vytvořil to nejhezčí, co dosud v Liberci máme. Série grafik starého Liberce. Jeho romantická zákoutí jsou velmi úspěšná i po stránce komerční a dodnes zdobí nejednu libereckou domácnost. Kdoví, že podepsaný Naston je liberecký Nastoupil?

Celé jeho dílo je prostoupeno láskou k Liberci, Jizerským a Lužickým horám. Kdo viděl jeho ex libris, novoročenky, plakáty z 20. – 30. let musel smeknout. Maloval opravdu moc hezké krajiny lesů, vod a strání Ještědu, blízkého i vzdáleného okolí. Pořád to je náš, liberecký kraj. Byl to skromný člověk, který se nikam necpal, nebažil po poctách, medailích a funkcích. Zůstal člověkem, který nikam nespěchal, byl spokojen s tím, co má.

Moje město mu hodně dluží. Je to 50 let, co měl v Liberci výstavu v Oblastní galerii. Myslím si, že je to málo. Máme hodně grafiků, hlavně těch, u kterých, když si pověsíte na stěnu jejich grafiku nevíte, zda nevisí hlavou dolů. Grafika a vůbec vše, co Josef Nastoupil namaloval, je čitelná, jeho obraz je obrazem, žádnou mazanicí. Je na ní Liberec před sto léty, Liberec, který si zamilujete a který dnes leží kdesi v depozitu nové Galerie v bývalých Městských lázních. No, není to škoda?

Jsem přesvědčen, že lidé by se přišli podívat, projít se tím Libercem bez aut, zajít si do normální ulice, nakoupit si postaru, popovídat si u kasy, udělat místo koním, projet se v kočáře.

Splnil jsem, co jsem slíbil a udělal, co jsem musel. Ptám se všech lidí kolem: Víte, kdo to byl Naston? No přeci Josef Nastoupil, velký malý muž, velký malíř a grafik Liberce.

Rád se půjdu znovu po padesáti letech podívat na jeho práci. Byla velkolepá, zaslouží si ovace ve stoje…

Egon Wiener

Žádné komentáře: