neděle 12. ledna 2020

Lidem, kteří nesnášejí nakupování




Všem, kteří vyhodili z domu televizor, kteří trpí, když musí do obchodu za nákupy. Znám lidi, kteří chodí na fotbal, řvou tam jako tuři a doma neusnou při puštěném radiu. Nás spalo na vojně v Milovicích u tankistů šedesát kluků na cimře a dnes si velice rád zaplatím pokoj o jednom lůžku, ať je to hotel, nebo nemocnice.

Píši všem lidem, kteří mají stejné pocity. Všem, kteří trpí fobií. Jsme rozmazlení, ale nebylo tomu tak vždycky. Nechce se ani věřit, že byly doby, kdy nemocní spali v nemocnici i dva na jedné posteli. V koncentračních táborech, třeba i v Terezíně, spali lidé na dřevěných palandách v tom, v čem celý pracovali. Naši pradědečkové ještě v minulém století chodili do školy bosi. Maso k obědu bylo jednou týdně a základem stravy byly kaše, později brambory a zelí, pšeničný chleba.

Pořád se měníme a k dokonalosti máme daleko. A co je to být dokonalý? Být družný, lehce překonávat potíže? Být odolný, být nad věcí, umět odpouštět? Vzpomínám si na své rodiče, co se narodili před víc, jak sto lety. Musím přiznat, že byli odolnější a nebyli tak cimprlich, jako jsme my. My poznali šikanu a nevěděli, co znamená význam toho slova. Byli jsme šikanování a šikanovali jsme bez ostychu další. Přišlo nám to normální. Takové věci se řešili mimo školu, bez účasti dospělých.

Naše nároky byly mnohem menší.  Tak třeba sport. Sportovalo se, hrál se fotbal, závodilo na motorkách, vše zcela amatérsky. Dnes to vyžaduje peníze a ty, jak známo, kazí charakter a ničí mezilidské vztahy. Pořád mám před očima život rodičů. Co prožili za války, jak začínali bez peněz a jak to všechno přestáli ve zdraví.

Změkli jsme během jedné generace, staly se z nás padavky. Jsme náchylní k civilizačním chorobám. Stále máme z něčeho strach. A stačilo by málo. Zpomalit, přestat si vyplácet ohromné platy a žít skromně. Nemít tak ohromné rozdíly v životní úrovni. Vrátit se do minulosti alespoň ve vztazích mezi lidmi. Hledat řešení jinde, než ho nalézáme v současnosti. Nemít se pořád líp.

Nechci být za Lva Nikolajeviče hraběte Tolstého, nemůžeme všichni pracovat na poli a spát na slámě, ale mohli bychom vrátit úctu starým lidem, tradicím. Svět nebude lepší, ale bude se v něm žít a vychovávat děti tak, aby i ony přežily. Píši Vám, kteří nesnášíte fronty, mačkání se jeden na druhého. Vám už asi není pomoci, ale ostatním ano. Hledejme cestu z onoho začarovaného kruhu, buďme víc sami sebou a to bude ten správný gryf, jak se vrátit zdrávi domů, přestát zimu, velkou vodu, parna v červenci i v srpnu.



Egon Wiener

Žádné komentáře: