pondělí 6. ledna 2020

Trávě a tomu, kdo ji poseká




To je věc, co? Tráva roste zjara, jako z vody. A že se jí musíme občas zbavit, je obtížné. Přesto, že žiji na okraji obce, osla, kozu, krávu, koně ani králíky nemáme, takže se kauza tráva projednává u nižší instance, u nás doma. Co a kolik dáme tomu, kdo nám ji poseká a odveze. A že je to kauza tráva. Jsou svědci, obžalovaná nemá obhájce a hledá se kompromis, který za finanční, adekvátní peníz nás jí zbaví. Není to trestný čin, a většinou, ač jsou lidé hrabiví, se najde někdo, kdo poseče, zmulčuje a odjede. Často platíme víc za to, že přijede, amortizuje a nasytí své vznášedlo. Á propós, že jsem se ve škole neučil! Mohl jsem dneska jezdit s traktorem a byl jsem za vodou.

Už nezávidím mužům v bílých pláštích, ani těm s hermelínem. Mně se podařilo posekat trávu a nepočůrat se, jako ta holčina, co seděla za mnou v první třídě a co si to ani neuvědomila. Věděla jen, že si udělala radost. Vydržela sedět tiše, ruce za zády za celé tři, nebo i čtyři hodiny. Nám tráva rostla pomaleji, ale dvakrát ročně uzraje a je na sečení. Není to dobré. Sekáč povětšinou seče lištou nízko při zemi. Potom posečená tráva odhalí holou krajinu, která je jako člověk, který sundá klobouk a pod čepicí na vás čučí mapa Sahary.

Tráva a její mizení, sečení je i prapodivný stav myšlení, když víte, jak jste závislí. Sekáč se vás neptá, ani si neřekne, co za to, seče, aniž se po vás podívá. Dělá to proto, že to slíbil a pokud něco řeknete, příště vám už nic neposeče. Přestanete se plést do věcí, kterým nerozumíte. Kdo seče musí počítat, že sklidí. Sekáči to jsou lidé, kteří vás mají v hrsti, vědí, kam až mohou zajít. Důležité je těch pár stovek, co dostanou a odnesou si domů. Tráva, která stojí ve vstřícné poloze se musí položit a je silnou motivací pro každého platiče složenek.

                Nic se nemění. Tráva roste jako z vody, příležitostní sekáči občas umřou, odstěhují se a nám náleží hledat náhradníky. Pokaždé se zadaří a je veselo. Říká se, že za peníze v Praze dům, a není to než svatá pravda. U nás je za to posečení trávy dvakrát ročně a resumé? Nebojte se, peníze jsou tu proto, abychom jimi řešili problémy.

               

Egon Wiener

Žádné komentáře: