pondělí 6. ledna 2020

Taky vám jednou bude, jako mě 73, spolehněte se




Když mi bylo něco přes dvacet a někdo začal mluvit o někom, že je mu sedmdesát let, měl jsem za to, že je to kmet s plnovousem, až na zem. Nebo i tak, jako, co tu dělá? Neměl by sedět někde za oknem a nevycházet ven? Je to vůbec možné, že ještě žije? Bože, je mu 70 let… Není to fér. Herci Issová a Mádl nedávno o nás mluvili ve smyslu, dejte jim denně po lžičce vody, to jim k životu bude stačit. Tak nějak jsem kdysi, před tisíci lety uvažoval taky. Omlouvám se a stydím, ale hoď kamenem, kdo jsi to neudělal taky. Je to jednoduché, vidím přecházet přes vozovku na neoznačeném místě invalidu, kterého podpírají dvě francouzské hole, mnozí nevědomky, nebo vědomě přidají plyn. Trvá to jen milisekundu, brzdí a nahlas vedou s pánem bohem monolog, který je plný vulgarit. I to je stáří, i to jsme my. Jednou za volantem, podruhé zády na asfaltu.

Někdy si připadám, že jsme asfaltoví holubi na střelnici myslivců nad Novou Vsí mezi Bedřichovkou a Chrastavou. Tam, kam jsem si jako kluk jezdíval na kole do hájenky kupovat vánoční stromky. Za dvanáct korun československých.

Jak jsme dnes rozdělení! Mladí, krásní, zdraví a perspektivní. My staří, nemocní, více méně nehezcí, už jen málo perspektivní. Nic, prý nic nestojí mezi námi. Není třetí věk. Jen důchod, televizní seriály a kolik kdo bere prášků, ráno, v poledne, před večeří.

Závidím mládí jeho pohyblivost přemísťovat se z bodu A do bodu C. Škodolibě jim přeju, že za to musí platit. My platit nemusíme. Je úžasné mít slevy…. Jít a sednout si, na bleších trzích mít kde zaparkovat, projít pokladnou a personálu zamávat kartičkou VZP. No není to úžasné? Bojím se, že zas tak úplně ne. Nejdřív je třeba zestárnout, vychovat děti, zvyknout si žít z penze a nemít vůbec na nic. To je penzista jako vyšitý. Nežijí už jen pro sebe, jsou žádání. Sice na podřadnější práce, žádné universitní přednášky, ale určitě na hlídání. Hlídači ohně, všude tam, na co nestačí pes, nebo papoušek. Ano to jsme. Hrdí příslušníci kmene homo sapiens, práce všeho druhu, stereotypní, málo placená, o to víc žádaná. To jsou dnešní důchodci.

Máme zlaté děti. Mají nás rády, ačkoli o tom nerady mluví, něco jim v podvědomí říká, budeme jako vy. Ač to tak nevypadá, dělají všechno, jen aby nebyli sentimentální, abychom si toho nevšimli. Mám děti rád, počítám, že i ony mají rády mě. I jim jednou bude sedmdesát.

Egon Wiener

Žádné komentáře: