pondělí 6. ledna 2020

Mapě světa






Rok 1960, Rok Afriky. Kdo, sbíral poštovní známky, jako já a specializoval se na britské, portugalské a francouzské kolonie, včetně belgického Konga, zaplakal. Měli jsme v tom ze dne na den guláš. Kdo sbíral ostrov Ceylon, těžko si zvykal na Srí Lanku. Pánové Tschombe a Lumumba ovládli Afriku a vzájemně si šli tvrdě po krku.

Však ani my v Evropě, konkrétně u nás, jsme nezůstali pozadu. V témže roce, co se probouzela Afrika, se u nás ČSR změnila v ČSSR ústavou, ale i amnestií pro vězně padesátých let. Jo, šedesátá léta, to stálo za to dívat se do map světa! Začaly závody, kdo bude dřív v kosmu, zkoušky jaderných zbraní. Čína se tvrdě vymezila vůči Americe, ale i na hranicích se Sovětským svazem. Začali jsme věřit, že dokonale rozdělený svět začne být jiný a jako pokaždé to bylo jinak. Pokud vzpomínáte, přišla karibská krize, kdy se Rusové snažili na Kubě nainstalovat své raketové systémy namířené na USA, v Berlíně ze dne na den postavili napříč městem zeď. Rázem bylo po nadějích. Chruščova nahradil Brežněv a bylo po legraci. V srpnu roku 1968 vstoupila do ČSSR vojska Varšavské smlouvy a bylo na dvacet let, jak se říká, vymalováno. Zakonzervováno v mapě světa.

Píši všem, kterým jsem připomněl pár chvilek vesmírného času, naši dobu, ve které jsme ráno vstávali, v poledne obědvali, se kterou jsme chodili večer spát. Čas, který jsme nevnímali jako dobu dospívání. Bylo to jako plavat v řece. Proud nás unášel a jen málokdo plaval proti proudu... Vše, co bylo kolem, se dalo přežít. Byly bony, Tuzex, cesty do Jugoslávie, zahraniční kapely, které hrály v Čechách. I já jsem si v amfiteátru Lidových sadů v Liberci poslechl Johnny Hallydaye  a Sylvii Vartanovou z Paříže.

V té době si většina z nás odsloužila dva roky na vojně, vyučila se, někteří vstoupili do komunistické strany, některým se podařilo utéct za hranice. Moje děvče chodilo po maturitě rok na jazykovku a potom šup do Anglie, jako aupair v Londýně. A protože se psal rok 1968 a já měl po vojně, odjel jsem tam za ní a v Londýně jsme se vzali. Vydrželo nám to 15 let.

A mapa světa? Po dalších dvaceti letech se rozpadl Sovětský svaz, nám, satelitům narostla křídla, Balkán se vymkl kontrole a východ se vydal na Západ. Svět nedoznal větší migrace od konce války. Levná pracovní síla z východu zaplavila Západ a Ameriku, svět byl opět v pohybu.

My filatelisti jsme to nezvládali. Byly tu země Asie, ty především, sultanáty, šejchanáty, emiráty. To si jen těžko představí někdo, kdo známky těchto zemí a zemiček neviděl. Úplně jiný svět, svět, kterému je těžké rozumět. Snad naše děti porozumí, až se podívají, jak se svět měnil během pouhých posledních 50 let.

Egon Wiener

Žádné komentáře: