neděle 12. ledna 2020

Všechno má elektrický pohon



U nás v Sudetech ano. A bylo to i v době, kdy jsem se ráčil narodit. Po válce, když přišli do vesnice Češi, byla všude elektrika. To všichni doma, odkud přišli, neměli. Psala se polovina století. Pouze vánoční stromek zdobily svíčky, elektrické jsme ještě neznali. Za humny mého Machnína pracovala široko daleko jediná uhelná elektrárna. Pod zastávkou ČSD Machnín-hrad, z druhé strany, od Chrastavy-Andělská hora stála elektrárna utopená v nejkrásnějším údolí, co znám. V lůně lesů, vod řeky Nisy a strání pod majestátním hradem Hamrštejnem. Dnes je zříceninou, tak jako dnešní elektrárna s celou parádou kolem.

A že měla slušný výkon! Hřála, prala, svítila, vařila, žehlila, jezdila, pekla, řezala prkna… Tatínek byl v době její slávy národním správcem tehdy již české truhlárny Simm + Wagner. Vše uměla pohánět naše elektrárna a náš elektrický proud. Soused pan Reichl elektrifikoval včelín, paní Lanková, místní holička, si pořídila elektrický stroj na stříhání vlasů a zastřihování licousů. Na statku si pořídili elektrické dojení i přesto, že krávy měly slintavku. Nejlepší přišlo v podobě tlampačů, které si obec pořídila za účelem zvaní spoluobčanů na sobotní oblíbené brigády, oznámení, kolik kdo odevzdal vajec a k výzvám hříšníkům, aby s vejci a mlékem neotáleli a odevzdávali je co nejdříve.

Obec s proudem vyrobeným za humny docela hýřila. Na sloupy elektrického vedení dala instalovat silnější žárovky. Ovšem hýřilům neprošlo vše, elektrický pohon pro kostelní hodiny neprošel. Ještě dlouho poté je můj tatínek natahoval ručně.

Na konci padesátých let přišly do obce i první televizory. Mrňavé černobílé obrazovky o jednom programu. Automatické pračky tak o deset let později. Obec si moc nepotrpěla na jiné technické vymoženosti. Vemte si třeba topení. Plyn v obci není a když se někdo dívá z Karlova, nebo z Bedřichovky odpoledne, v době zatápění, není vidět nic, než kouř a jsou cítit zplodiny. To platí dnes a platilo to vždycky.

Elektrifikace. V bolševickém Rusku grandióznímu plánu říkali „Goerlo“ a měli pravdu. Dneska už petrolejem na světě nesvítí nikdo. Jde pouze o to, jak se energie vyrobí. Machnínská uhelná elektrárna už bude navždy jen skanzenem pro turisty. Škoda jí, ale je stále tady, stojící na vratkém podloží, stále je na dosah ruky. Běžte se na ni podívat, vše kolem pohlcuje příroda a zanedlouho se ztratí v zeleni stromů a keřů. Nebudete litovat. Je málo tak hezkých zákoutí v okolí Liberce, která se mohou pochlubit něčím tak zajímavým a dostupným vlakem.

 Kdy jste naposledy jeli vlakem? Někdo jím jezdí den, co den, někdo už vlakem nejel celé věky. Nepřeháním, vezměte s sebou děti, navštívíte jiný svět. Svět bývalé elektrárny, který je potřeba vidět a porozumět mu. Udělejte si obrázek sami o světě, který zanikl, budete mít ostatním o čem vyprávět.  



Egon Wiener

Žádné komentáře: