pátek 17. ledna 2020

Úžasnému prvnímu dnu v roce 2020




Nezačal zrovna vesele. Včera se slavil Silvestr a Nový rok, spalo se do devíti a pak jsem šel pustit naše tři slepičky. Ty samé, které ještě nesnášejí vajíčka a už se staly miláčky celé rodiny. Ven vyběhly dvě slípky a po třetí ani vidu, ani slechu. Pustil jsem ven psa, a ani ten, můj žal neztenčil a třetí slepičku neobjevil. Byly dvě. Finito, konečná slepičkám v pohraničí.

 Janě se udělalo z mého sdělení špatně. Vstala a mátožně se vydala ven dát té ztracené slepičce poslední sbohem. Sám jsem nevěřil tomu, co jsme uviděli. Oplakávaný opeřenec se náhle objevil ve výběhu a co víc, vedle leželo první vajíčko. To byl šok! Vajíčko bylo ještě teplé, slepička komunikativní a po malé chvilce s ostatními nás už všechny tři atakovaly svými zobáky, klovajíce do našich bot, do žrádla, které si braly z našich dlaní.

 A k tomu sluníčko, jarní počasí. Pes si lehl k našim nohám a dělal, že každé vzrušení je mu tak trochu proti srsti. A jak tak ležel, právě slepice, která snesla první vajíčko šla a klovla našeho psa dvakrát do zadní tlapky. Pes měl tolik rozumu, že nad tím mávl packou a nechal se od nás dál drbat na hlavě. To je v poslední době jeho hlavní činnost, je na drbání závislý a vyžaduje je ve dnech od pondělí do neděle, včetně svátků a významných dnů v kalendáři. Po celý den bylo krásně. Po obědě jsme si všichni šli lehnout, jen slepičky ne. Ty slavily.

Pokud se pamatuji, tak Nový rok byl dnem předsevzetí, přání a slibů věrnosti. Ten dnešní byl i řečněním tří našich státníků k veřejnosti. Byla to fuška. Všichni měli pravdu. Pokud si vzpomínám i prezident G. Husák míval pravdu. Snažili se všichni čtyři, žádný to neodbyl.

I tak to byl krásný den plný slunce, nalezené ztracené slepice, prvního vajíčka, psa, který si vyhřál své kosti na lednovém slunci a tří politiků, kteří to myslí s námi dobře a vážně, jako všichni ti jejich předchůdci.          První den roku 2020. No, není to prima? Spali jsme, jedli, dívali se na televizi, co nám scházelo? Nic. Dovolím si tvrdit, že nic. Ve čtyři odpoledne jsem zavřel slepice do kurníku, pes se vyčůral a udělal bobek, napil se vody, sežral granule, svalil se na bok a nechal si zdát něco prima, něco novoročního.

První den roku 2020 kolem nás profrčel, jak závodník na kole závodu Tour de France. Dobrá, v březnu mi bude 73 a je to fajn. Venku mrzne a já jím chlebíčky, solené, křupavé brambůrky. Krásný den, prosluněný, Jana je se mnou, je nám nádherně. Úžasný den plný sladkostí, coca-coly a předzvěstí, dalších dnů. Mají si být podobné. Prozářené sluncem, plné slepičího zpěvu a radostného psího štěkání. Takový by mohl být celý rok 2020.

Egon Wiener

Žádné komentáře: