úterý 14. ledna 2020

Na dně Mariánského příkopu, na dně hodně hluboko




Když se do něčeho ponořím, tak je to hluboko. Závidím panu profesoru Pekařovi, který když se vynořil, napsal knihu, třeba tu o Kosti. Tak umět psát! Ale i já se občas vynořím a začnu hledat v paměti, jak to dát na papír. A bude to ke čtení? Nejsem Picard, ani Trenkel (vím, ten, lezl do výšek), abych byl první a chodil přednášet. Nejsem zas takový potápěč, abych se mohl chlubit rekordy. Stačí mi, když se někomu příběh bude líbit, bude mít radost z reprodukcí, z žen, které nosí krásné klobouky a na které se skoro zapomnělo. Mám pocit, že nemusím ani umět plavat. Stačí se dívat, poslouchat a uložit si do paměti kus toho, co kdo povídal, co jsem viděl na vlastní oči.

Tak třeba Liberec. Žil jsem v něm víc jak sedmdesát let. Moc hezká byla léta dospívání, později snad ještě zajímavější doba počínaje vstupem vojsk Varšavské smlouvy a konče odchodem vojáků SSSR domů, odkud přišli. Prožil jsem i víc jak třicet let v úplně jiné době, kdy se k nám do Čech vracela bývalá šlechta, restituovaly se majetky dřívější kapitalistické smetánky. Bohatý to zdroj informací pro ty, co se potápí, zdolávají vrcholy hor.

Je toho trochu moc na jeden obyčejný život. Faktem zůstává, že si pamatuji moc. Příběhy rodin, které se angažovaly za všech režimů, volaly sláva každému a potápěly se hluboko, víc než od nich bylo žádáno. Jak to dělali, bůhví. Asi jako umělci v Praze v Národním divadle. Lezli po kolenou a novým pánům a tancovali folklórní tance. Znám je všechny a věřte mi, není snadné je vytlačit z paměti. Jsou tu a vy, kteří je neznáte, vám blahopřeji. Nemáte špatné svědomí, když je pozdravíte, tleskáte jim. Já ano. Jsou mezi námi a bojím se, že jejich děti budou s radostí ve městě stavět minarety, učit se čínsky, opět chodit jako jejich prarodiče na lidové kursy ruštiny.

Ano i to jsme my. Snad je to projev lásky. Bylo tomu i 300 let po dobu vlády Habsburků, jediné a pravé církve římsko-katolické… Jak jinak nazvat přerod a vlastenectví, kterého jsme byli svědky během 20. století naší společnosti? Kdo bez viny, ať hodí kamenem. Proto se potápějme jen v místech, která známe, neskákejme do vod kalných nebo studených. Je jenom na nás, vynoříme-li se někdy, zda budeme žít na vozíčku, nebo nebudeme žít vůbec. Je přetěžké někomu radit, jak reagovat v situacích, které život přináší. Pokaždé je to jiné. Na život neexistují návody, šablony, každý se musí rozhodnout v jaké hloubce je mu nejlíp, na kterou horu, nebo kopec vyleze…



Egon Wiener

Žádné komentáře: