středa 1. ledna 2020

Všem, které něco bolí, nebo jen pobolívá




Mám kamaráda, který chodí do Klubu důchodců tancovat a tam se vůbec nesmí mluvit o tom, co koho bolí, co si léčí. Píšu mu a závidím. Já, když někoho potkám, hned se řeč stojí na nevděčné děti, politiku a na to, co koho kde bolí. Dávno tomu, kdy jsem starým a nemocným nevěřil. Dnes je to naopak. Nevěřím mladým. Jsou tak daleko, na druhé straně barikády. Věřím jen tomu, na co si mohu sáhnout, co je reálné. Babička z matčiny strany měla dlaně ztvrdlé od těžké práce na poli. Maminka, tatínek, strýcové a tety, ti všichni měli něco, na co také umřeli.

Píši všem, kteří s tím zápasí, bojují. Nemoci přicházejí s věkem. Řekněte ale, je normální umřít mladý, zdravý? To raději mnohem, mnohem později. A o tohle se snažím i já. Dost možná, že to je řešení. Jsme jako lovci kožešin žijící v době kamenné. Žijeme tak, jak nám to zdraví právě umožní. Zdravotníci, lékaři, sestry jsou dnes co do počtu zaměstnanců největším podnikem v Libereckém kraji.

Po válce bylo v Liberci 6 lékařů, 4 se zázrakem vrátili z koncentráků. A stačilo to. Lidi byli nějak zdravější, odolnější. Co naplat, ty doby se nevrátí. Mohli by o tom vyprávět sami lékaři, doktoři Swarzwald, Göre, Léwy, Fišer z Chrastavy.

Dlouho po válce byly hřbitovy v Sudetech opuštěny. Žádné Dušičky. Kdo by tam taky chodil? Němci se vrátili domů, hroby nám tu nechali. To se dnes radikálně změnilo. Nedaleko odsud, v Jizerkách obnovili symbolické hroby svých soukmenovců, kteří padli ve válce, na frontách v Rusku. Já bych to nedovolil, radní z Polubného na to mají odlišné názory. Píši všem, komu to není lhostejné. Myslíte, že bychom měli agresorovi, který rozpoutal válku, porušil dohody a zaútočil na sousední zemi, stavět orlice na symbolické hroby, kde nikdo z agresorů ani neleží? Máme také své padlé, v zemi při Transsibiřské magistrále, kde bojovali v Rusku naši legionáři a tam se o pomníky starají i místní úřady. Ale tak to má být, naši tam nebyli agresory. Naopak, stavět zlu pomník je absurdní, i když je to víc jak 70 let po válce, která dokonale pozměnila svět.

Píši všem, které nic nebolí, ať při tom zůstane. Když něco bolí, tak život za moc nestojí. Záleží přitom i na lékařích. Ten, který v Ostravě střílel v čekárně Fakultní nemocnice, byl evidentně nemocný, lékař to tak neviděl a došlo k tragédii. Na ní má podíl i lékař, který neviděl, že někdo má bolest a pacienta odmítl. Za to, co následovalo by se měl zodpovídat i ten, který jej z ordinace vyhodil.

Píši všem, které cokoli bolí. Nedejte se odbýt. Platíme si nemocenskou a lékaři si tudíž nežijí špatně, tak ať je netlačí svědomí. Nedejme se, uzdravme se a dejme sílu jiným bojovat s nemocí, s bolestí. Není to vždycky totéž a lékař taky všechno nevidí. Přeji Vám všem brzké uzdravení a žádné bolesti…



Egon Wiener

Žádné komentáře: