neděle 5. ledna 2020

Šupleti v kuchyňském stole





                Pokud jste dospělí a máte chuť si zahrávat, pak nejvíc úrazů, nevím, zda to víte, se stane v kuchyni. Když jsem byl malý a nedosáhl na dřez, byl doma klid. Později už jsem pořád slyšel: „Na to nesahej, nůž je ostrý, kolikrát ti to mám povídat, co tady děláš, tvé místo není v kuchyni!“ A tak, celý život, poslouchám. Není nad dobré rady. Už schází jenom štítky: nebezpečný, nesahej, padej ze zóny nášlapných min a ostřelovačů. Tak já vidím kuchyň a můj pobyt v ní.

                Nic moc se tu nezměnilo, kdo vaří, bojuje. S rozlitou vodou, ostrými kuchyňskými nástroji, elektrickým proudem, který všechno pohání. A přitom to tam je jak na koncertě hvězd. Pokličky burácí, třesk hrnců na vařiči, potlesk, který přichází za dobrý oběd. Z polévky se kouří, svíčková se šesti, to je výsledek rozličných cest, pohybů, ale i štěstí, že se během vaření nikomu nic nestalo. Sláva všem. Vždyť pokud vím, šuple vedle šuplete je plné min, ostrých kuchyňských předmětů, které mohou být zlé a zaútočit v momentě, který nečekáte. Á propós, víte, proč kuchaři nosí své vysoké čepice? Prý, aby ani vlas neplaval v polívce.

                Věř si každý, čemu chce, já vidím kuchyň jako skutečné bojiště. Mámu, co vařila sice bídně, ale cením si té snahy, že jsem nikdy neměl hlad. Vaření, vaření, domácí nudle, koření, kousek masa, nezapomenout cibuli. Očistit zeleninu, oškrábat brambory. Nic neopomenout, to je vaření. Nádobí do myčky a honem z kuchyně pryč, tomu říkám dokonalá souhra, na ocenění Řádem zlaté vařečky. Ve světě je to Michelinská hvězda, u nás si to kuchař přišpendlí na sako a jde si odpočinout, lehnout si na gauč a nechá si zdát, že je u vody a koupe se v šampaňským. Ne, tak to není, je to jinak. V kuchyni je dřina a nebezpečí, že uklouzneš a jsi na nemocenské, namydlený.

                Co všechno najdeš v kuchyňském šupleti? Jen a jen ostré předměty. Všechny jsou potřebné. A je to řehole, stát u plotny, soboty, neděle. Jím rád a kuchař, aby se strhal Často ani nestíhá. Strávníky jsou všichni. Všichni, které znám mají hlad, jedí jako zjednaní. Co najdu v kuchyni, v šupleti? Často sním, že jednou nebude takové honění. Vše stihnout, nepřesolit, dovařit.

                Mám rád každou dobrou kuchyni. Je v ní moře práce, fíglů, které mi zůstávají utajeny. Každé řemeslo má své finty, tajemství. Jen je třeba si stále dávat pozor na ostré předměty, nástroje, které řežou, melou, opaří. Nechť tedy vzkvétá kuchařské umění, talíře ať voní vším tím vařeným, smaženým, pečeným.

                Mám rád kuchaře, kteří tohle umí levou zadní. Mám rád bezpečné kuchyně, kde nejde o zdraví, ale jen a jen o umění nasytit strávníky tak, aby každý odcházel dobře najedený.

Egon Wiener

Žádné komentáře: