pátek 17. ledna 2020

Vzpomínka na čas před 45 léty




Rok 1975. Po dvacáté se otevřely brány LVT - Libereckých trhů. Tentokrát pod názvem "Ve jménu života i radosti i krásy“. My starší, dnes už hodně po sedmdesátce, můžeme říct: Byli jsme při tom. Vypuklo období, o kterém tehdy Liberečáci říkali, že tou dobou je lepší být z Liberce pryč. Ale dopadlo to většinou tak, že zůstali.

Bylo to krásné vidět město doslova zaplavené koupěchtivými turisty. Nastalo období, kdy služební šestsettrojky z celé republiky místo do Prahy mířily do Liberce i s pracovníky, kteří si jinak po celý rok své záležitosti s libereckými partnery vyřizovali písemně, nebo telefonicky. LVT byly dobou, kdy místní museli přijímat návštěvníky známých, blízkých i vzdálených příbuzných, o kterých jinak celý rok nic neslyšeli.

Vypukly LVT. Pomáhal jsem otci. Kde jinde, než ve stánku s potravinami, v areálu LVT, před průmyslovkou. Chodili tam si s námi popovídat docela známí zpěváci. Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Jiří Korn, Josef Laufer, herci z Ypsilonky, herci, co dole v muldě LVT, každé odpoledne bavili návštěvníky LVT. Tohle bláznění, které rok, co rok zachvátilo město, bylo něco, co se dá jen těžko popsat slovy.

Lidé, kteří bydleli kolem Lidových sadů se jen těžko dostávali do tramvají. Ty jezdili narvané už od nádraží ČSD až do ZOO v Lidových sadech. Na LVT jsme těšili přesto, že přežít je, bylo často peklo.

Výstavní horečka začala už den před oficiálním otevřením. Liberečáci sháněli volňásky, legitimace čehokoli, na co jste mohli vstoupit i bočnými vchody. Všude tam měl Liberečák nějaké známé a tudíž mohl i dozadu, za plentu, kde sídlil vedoucí pavilonu a koupit si tam něco z kolekce nové módy, kterou ještě na prodejnách neměli...

Nestačilo ani mít na prodejnách ve městě oznámení: Prodáváme zboží, prodávané na LVT. Tomu nikdo nevěřil, i když to byla pravda. Přeci jen lépe znělo, že ten šusťák mám z LVT...

Nezapomenu na úžasnou atmosféru, která vládla v každém z výstavních pavilónů. Tlumená světla, tichá hudba a neskutečná hra barev, vůně dřeva, aranžovaných květin, v každém pavilonu jinak. Například v pavilonu F pod názvem Harmonie barev, fantasie a tvarů.

Pavilon E byl snad nejexkluzívnější. Jeho nosná myšlenka Proměny života a času korespondovala plně s náplní expozice. Kosmetika Bratislava, podniky Kara (kožešiny) a Klenoty. Mohl bych pět jen slova chvály. Byli jsme pro tu chvíli světoví. Liberec byl, žel skoro naposledy, pupkem republiky. Je mi líto, že to skončilo, že město se už nikdy nestane cílem turistů, jako tenkrát v těch letech slávy LVT.

Bylo mi 28 let, byl jsem vlastně ještě kluk a bláhově si myslel, že to tak bude pořád a navždy. Vidíte, je tomu 45 let a vše je pryč. Nic se nestalo, svět se nezastavil, město žije a zápasí s jinými problémy. To byla jen vzpomínka z doby, kdy LVT navštívilo téměř 3OO.OOO návštěvníků a Liberec byl ucpaný lidmi a ne auty, tak jak je tomu dnes den, co den.

Egon Wiener

Žádné komentáře: