středa 1. ledna 2020

Píši vám, hračkám minulého věku, všemu, s čím jsme si hráli




Ač mi to tak připadá, nevyrůstal jsem v Altamiře a nečmáral do skal obrázky šavlozubých tygrů, ledních medvědů a mamutů. Tak dávno, co jsem si hrál se špulkami od nití. Věřte, i když ani já tomu nevěřím, byla to doba bez hraček z umělé hmoty, vše jenom ze dřeva, plechu, hadrů, kombinace s papírem, vůbec nic z Číny… A přesto jsme vyrostli a dali světu děti, které vynalezly kompjůtry, hračky, co už ani nejsou hračky, hračky, které zastoupí rodiče, protože znají odpověď na každou dětskou otázku. Až mě to nutí zeptat se, zda si děti vůbec hrají? Jsou to ještě děti, kterým kupujeme chytré telefony, co nepotřebují číst, vidět pohádky? Nedospívají tyhle děti moc rychle, nejsou ony chytřejší než my?

Píši všem, těm dřevěným špulkám od nití, dřevěným náklaďákům, maňáskům, stavebnicím Merkur, vláčkům, mé oblíbené dřevěné stavebnici, moskevské spasské věži, která se po částech navlékala v daném pořadí na železný drát, aby na konci měla hodiny (dřevěná napodobenina) a rudou hvězdu, rovněž ze dřeva. Kdeže zůstala dětská leporela s infantilními básničkami, které si pamatuji? Byla o houbách a považte jen, děti zlaté, všechny byly jedovaté“… Nebo ten úžasný krasohled, papírový tubus s barevnými sklíčky, které se pootočením řadily do úžasných obrázků. Knížky, které už nikdy neuvidím, třeba „Serjoža Kostrikov“ o zavražděném vůdci petrohradských komunistů, kterého údajně zavraždil zhrzený manžel. Že vrahem soudruha Kirova byl sám velký Stalin, jsem se dozvěděl až po 40 letech.

Byli jsme nenároční. Stačil nám k radosti Spejbl, Hurvínek a Mánička, potulní kouzelníci, kteří dostávali prostor i v naší školní v tělocvičně. Hráli jsme si především na válku a jak Němci prohrávali, bez rekvizit z Čínské lidové republiky, ale s originální výstrojí po Němcích, které po nich zbylo všude plno ve všech domcích, půdách, v kolnách, na smetištích. Škoda, že jsme toho tolik zničili. Dnes by nám za to sběratelé militarií utrhli ruce. 

Píši Vám, krásné filmy, dětské pohádky mého mládí, rozhlasové pohádky čtené paní Růženou Naskovou. Vzpomínám na černé hodinky, kdy vypnuli elektrický proud a my s maminkou seděli po tmě a vyprávěli si. Maminka mluvila o svém mládí, jak k nim chodil domů přítel jejího tatínka, pan doktor Vančura a vyprávěl pohádky a taky tu, co jsem měl rád i já. Tu o Kubulovi a Kubikulovi. Pan doktor psal úžasně i pro děti. I jeho nechal popravit zločinec, ale tenhle se jmenoval pro změnu Adolf Hitler a nebyl z pohádky.

Hračky, hračky… Moc jsme jich jako poválečné děti neměly, ale hrály jsme si taky. Možná, že jsme si hrály stejně, jako ty dnešní, ale přesto. Bylo to hraní skromnější, takové obyčejnější, něco, co dnešní děti ani netuší. Víc v kolektivu, mezi ostatními, víc venku, kde jsme mezi sebou nesoutěžili tolik o to, kdo bude úspěšnější. Bylo to dětské, ne tak sešněrované, být už od malička úspěšní na úkor dětství. Sportování, umění, vše, co už mi dnes připadá jako povolání, budoucí zaměstnání, něco, co jsme  neznali a nám a našim rodičům to bylo cizí.

Egon Wiener

Žádné komentáře: