středa 15. ledna 2020

Smrt na Nilu, léto v Burgasu




Bylo nebylo, dnešní čtyřicátníci už neví, jak to chodilo. Od šedesátých let 20. století Češi a Slováci v téhle zemi přišli na chuť cestování. Žádná sláva to nebyla, to mi věřte, ale pro nás ze Sudet příjemné zpestření "jídelníčku". Začalo se jezdit do Polska, do NDR, Maďarska k Balatonskému jezeru, do Bulharska, Rumunska a některých oblastí Sovětského svazu. Později i k Titovi na návštěvu, do Jugoslávie.

Fajnové bylo jezdit přes Varnsdorf, nebo přes Hartavu do Žitavy. Vlakem přímo, po asfaltu z Hrádku, nepřicházelo v úvahu. Žitava měla  kouzlo levného a všelikerého sortimentu, co v Čechách nebylo. Nebo bylo, ale bylo drahé, počínaje záclonami, přes kozačky až po příbory. Němci u nás zase kupovali, světe div se, u nich naprosto nedostatkové zboží: olejovky a dalších asi tisíc věcí, které se z neznámých důvodů do země dělníků a rolníků vozit nesměly.

Jo, to byla doba, když jsme na hranicích vyplňovali přiznání, kolik sáčků s lískovými oříšky a mandlemi vezeme s sebou do Čech. I to patřilo k době, kterou si dnešní mladí ani náhodou nedovedou představit. Cestování nebylo jen moře v Burgasu, čtení na dovolenou, FKK u Baltického moře. Pro neznalé: FKK bylo koupání pro naháče v Německé demokratické republice. K tomu informační tabule ruských vojsk po celé NDR -"Nicht šísn.". Což přeloženo znamenalo, že můžete být zastřeleni, pokud se půjdete vyčůrat do lesíka při cestě, v němž kdesi hlouběji sídlila sovětská posádka. I to patřilo ke koloritu tzv. sovětského bloku, rozdělení světa po II. svět. válce.

Později byli i tací, co si "vysoutěžili" devizový příslib na cestu do kapitalistické ciziny. Znamenalo to podat si žádost, o které rozhodovala komise, jako o interupcích, přerušení těhotenství. Náš svět byl vskutku vzrušující. Mnozí z mladých dnešního světa by si připadali jako na safari, hluboko v Africe 19. století, na výletě do 15. století, do doby lapků, potulných minesengrů a válek s Turky.

Uplynulo pár desítek let a je všechno jinak. Kdo na to má cestuje po světě, kdo na to nemá, závidí a není spokojen, že jsou tu bohatí a pak tu jsou ti, co na cestování nemají. Proto se dnes konají každé čtyři roky volby, aby si lidé řekli, co chtějí a co nechtějí. Dosud se nestalo, že dali hlasy lidem, kteří by chtěli, aby se kouzlo světa, které jsme my zažili, vrátilo. Cestovat by se chtělo každému, ale všichni na to nemají. Cestovky nestačí na odbavování četné klientely, která cestuje po celém světě. A přitom jsou Alpy plné Čechů na lyžích, u moře v Itálii, ve Španělsku, Řecku, v Egyptě, na Slovensku. Smiřme se s tím. Sousedé hojně cestují, kde na to berou nevím, nezávidím.



Egon Wiener

Žádné komentáře: